Arkivbild Foto: Jessica Gow/TT

Tredubbling av antidepressiva till barn på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2007 har antalet barn upp till 14 år som fått antidepressiva läkemedel tredubblats i Östergötland. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen. Trenden är likadan i hela landet.

– Psykisk ohälsa bland barn och unga är ett växande problem, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Sirén.

Antalet personer som får antidepressiva medel har ökat i hela befolkningen, men störst är ökningen bland barn. Främst gäller det gruppen 10-14 år. Barn under 10 år får sällan antidepressiva.

I Östergötland har antalet patienter mellan 0 och 14 som får medicin tredubblats sedan 2007: från 75 till 251. Det är samma trend som i resten av landet.

På Gotland är ökningstakten lägre. Där fick 34 barn medicin år 2007, jämfört med 74 förra året.

Antalet barn upp till 14 år som fått antidepressiva i Sverige Foto: Nyhetsbyrån Sirén

Något tydligt svar på vad som ligger bakom har inte Socialstyrelsen. Till viss del kan det handla om att medvetenheten om psykisk ohälsa ökat, men inte bara.

– När det gäller ångest och depressioner hos unga tror vi att det skett en faktisk ökning, säger Peter Salmi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BARN OCH PSYKISK OHÄLSA

Mer i ämnet