Foto: SVT

Lidingögetter ger öppet landskap och gemenskap

Uppdaterad
Publicerad

Getter håller kulturlandskapet öppet på Lidingö. Projektet fick oväntad hjälp när det visade sig att några av de ensamkommande flyktingpojkarna på ön vuxit upp som vallpojkar hemma i Afghanistan.

En underbart vacker försommardag blandar sig getbräkandet med fåglesången vid Långängen på centrala Lidingö. Det är föreningen Get2gethers cirka tjugo getter som vallas runt i landskapet i jakt på spröd bark och friskt gräs.

Hanif Mohammadi och Hussein Gangi håller utan större besvär ihop flocken. Då och då stannar getterna upp när särskilt läcker bark ska betas av från slyet vid vägkanten. Det märks tydligt att pojkarna har tidigare erfarenhet av att valla getter. Allt går mycket lugnt och kontrollerat till.

Hanif Mohammadi och Hussein Gangi har vuxit upp på olika håll i Afghanistan, men har en i stora stycken gemensam historia. De berättar att livet som lantbrukare fick ett abrupt slut när talibanerna mördade föräldrarna. Deras getter skingrades, pojkarna flydde och kom till Sverige för knappa två år sedan.

Hanif Mohammadi vallade getter först i Afghanistan och nu på Lidingö. Foto: SVT

– Vi hade jättemånga getter och jag vallade dem hela dagarna, säger Hanif Mohammadi. Jag gick inte i skolan i Afghanistan. Det var bara jobb för mig.

Getterna – både lanskapsvård och socialt projekt

Den ideella föreningen Get2gether håller ett 20-tal getter av jämtländsk ras på Lidingö. Henrik Pontén som är initiativtagare vill hålla kulturlandskapet öppet. När getterna ställer sig på stenarna och börjar tugga på tunna rönnar säger han om getterna:

– Titta, nu gör de sitt jobb. Det är precis det där de ska göra, beta av sly. De är kommunalt anställda städare.

Getterna håller efter sly på Lidingö. Foto: SVT

Men det finns också en social tanke bakom projektet.

– Ja, det här är en utmärkt skola för att komma ut i samhället, lära sig saker, prata svenska och komma ut i svenska naturen och samtidigt bidrar man. Man gör något gott. Alla vinner på det här, säger Henrik Pontén.

– Jag gillar getterna, de är jätteroliga, och så är man hela tiden ute i naturen. Det är jättebra, säger Hanif Mohammadi.

– Jag älskar att jobba med djur och vara bonde. Jag kommer kanske jobba med djur om jag får uppehållstillstånd här, säger Hussein Gangi.

Hussein Gangi vill bli bonde. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.