Foto: SVT

Livstycket i Tensta fyller 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Integrationsprojektet Livstycket i Tensta firar 25 år imorgon. Här har tusentals kvinnor och män genom åren lärt sig svenska och designhantverk. Projektet har inspirerat flera länder i Europa. Och imorgon firas 25-års jubileum med mat, bubbel och klädkonst.

– Min idé var att man kombinerar teori och praktik. Därför att komma till ett nytt land och lära sig ett nytt språk är inte så lätt. Och får man då göra saker samtidigt med händerna så blir det mycket, mycket lättare. Och då kände jag att jag ville koppla ihop teori och praktik, och praktiken det skulle vara hantverk, säger Birgitta Notlöf, grundaren och verksamhetschefen, för Livstycket.

Kvinnor bär världen

Det var för 25 år sedan som Birgitta Notlöf fick idén om att starta integrationsprojektet Livstycket. Och för att ha råd med det tvingades hon sälja sin bil.

– Jag trodde på idén och efter att ha sålt bilen så kunde jag sätta igång och fick hjälp av en designer senare. Och vi började på 12 kvadratmeter, det var vad vi hade råd med och nu så har det vuxit sig större.

– Jag ville arbeta för integration och just att arbeta med kvinnor. Jag tror att väldigt mycket så är det kvinnor som bär världen, bär hemmet, bär barnen och går det bra för mamma och mamma är glad och nöjd då går det bra för barnen, säger Birgitta Notlöf.

Utställningen: betong och bröllopsklänning

Imorgon kommer 25-årsdagen att firas med utställningen ”Broderi möter betong”, där kvinnorna blivit inspirerade av staden och betongen men också av kvinnostyrkan som finns i förorter och världen.

– Vi hade en modevisning häromdagen med 1200 människor som var med på en gala. Då visade vi våra 12 plagg som då är inspirerade av betong eftersom vi bor i förorten. Och vårt mästerverk är en bröllopsklänning, med tre meters släp, och på släpet har kvinnorna byggt en stad som symboliserar kvinnor, starka kvinnor som för staden framåt. Kvinnor bär mycket ansvar och när det är kris så är det alltid kvinnorna som är där för att lösa det, säger Birgitta Notlöf.

Utställningen som kommer att visas på lördag i Tensta på Livstycket kommer att pågå fram till 20:e december.

Och för att skapa konst har både tryck, betong och broderi används på kläderna.

– Här har vi vattentornet i Tensta på den här jackan. Då har kvinnorna gått runt i staden med karta och tittat igenom olika byggnader och sedan har de haft möjlighet att orientera sig i samhället, att komma ut och se hur staden ser ut, det är viktigt, säger Soondely Dejesus Wang som är en designer från New York och som är här för att ta fram designen på kläderna. Men trycket, mönstret och idéerna kommer från kvinnorna själva.

Tensta inspirerar Europa

Samiya Addai Hassan har varit delaktig i Livstycket i tre år nu. Hon broderar om nätterna när hon inte kan sova och hennes verk finns överallt på Livstycket. Både i bröllopsklänningen, där hon broderat, och på väggarna.

– Att sitta hemma är inte bra, jag är gammal, och att man bara sitter blir man sjuk, trött och kan inte sova. På Livstycket kan vi lära oss att skriva, läsa, prata, att jobba och det är mycket fint, säger Samiya Addai Hassan.

Grundaren och verksamhetschefen Birgitta Notlöf har fått resa världen över för att föreläsa om sitt projekt men också för att dela med sig så att andra kan ta del av samma tankar och koncept. Något som hon är extra stolt över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.