Nu ska mäklarna granskas

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer ytterligare tecken på att de så kallade lockpriserna på bostadsrätter i Stockholm ökar.

Skillnaden mellan begärt pris och slutpris var 15 procent i oktober, det är nästan dubbelt så högt som förra året, skriver Dagens Nyheter. Samtidigt anmäls rekordmånga mäklare till Fastighetsmäklarinspektionen av den här anledningen. Trenden gör att Fastighetsmäkarinspektionen har valt att göra en fördjupat granskning av mäklarna.

År 2011 gjordes 31 anmälningar om lockpriser i Stockholm, i år har det gjorts 53 anmälningar till och med oktober.

Lockpriser i Stockholm

– Det är en kraftig ökning, säger Thomas Carter, kommunikationsansvarig på Fastighetsmäklarinspektionen, till SVT Nyheter Stockholm.

Statistik: Så stor är skillnaden mellan begärt pris och slutpris

Fastighetsmäklarinspektionen räknar 2011 som ett toppår, då kom det in 55 anmälningar om lockpriser i hela landet. Under det här året, fram till november, har det kommit in 92 anmälningar på riksnivå.

Acceptpris allt mer ovanligt

Begreppet accepterat pris som infördes 2011 efter kritik mot lockpriser har nu nästan helt försvunnit .

– Begreppet accepterat pris har tappat i förtroende hos allmänheten. Själva ordvalet har visat sig knepigt och skapat oklarhet hos konsumenter eftersom det missuppfattas. Det låter som att man ska få bostaden för det priset, men bostadsbristen är ju närmast akut och lagen ger stöd för budgivning vilket det ofta också blir, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet, till DN.

Läs mer: Nytt förslag ska stoppa lockpriserna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lockpriser i Stockholm

Mer i ämnet