Sveriges unga muslimer: Löjliga anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges unga muslimer bemöter Nalin Pekguls påståenden om att organisationen skulle vara islamistisk. De menar att författaren kommer med påståenden utan grund.

– Det är löjliga anklagelser. Vi är en organisation som försöker fullborda de ideal som många säger sig vilja värna om och vi vill stärka unga muslimers ställningstagande i samhället, säger Rashid Musa, ordförande Sveriges unga muslimer.

Nalin Pekgul hävdar i sin bok ”Jag är ju svensk”, att det skett en islamistisk väckelserörelse i Tensta och att en religiös nymoralism sprider sig bland muslimska ungdomar i området. En utveckling som bland annat Sveriges unga muslimer och Islamiska förbundet ligger bakom, menar hon. Vilket enligt henne påverkat unga Järvabor att lämna landet för att strida med Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak.

”Bara en massa föreställningar”

Men Sveriges unga muslimer tror inte att så många känner igen sig i Nalin Pekguls problembeskrivning av området.

– Idén om att förorten håller på att smygislamiseras, är bara en massa föreställningar som har vuxit fram efter terrorattacken mot World Trade Center 2001 och kriget mot terrorn, därefter har man spytt ut de här påståendena, säger Rashid Musa.

Vad gör ni för att unga muslimer inte ska radikaliseras?

– Vi bär inte ett kollektivt ansvar för vad 1,6 miljarder människor gör. Men däremot försöker vi stärka svenska muslimers position i samhället, genom att belysa rasism, islamofobi och kriget mot terrorn och dess konsekvenser, som faktiskt leder till att människor väljer att åka utomlands för att delta i konfliktområden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.