”Många blir fundamentalister här”

Uppdaterad
Publicerad

Fundamentalistiska muslimer får allt mer inflytande i Järvaområdet och det leder till att fler svenskar ansluter sig till IS. Det hävdar den före detta riksdagsledamoten Nalin Pekgul i sin nya bok ”Jag är ju svensk”.

– Den religiösa identiteten växer och intoleransen från de fundamentalistiska muslimerna gentemot de sekulära muslimerna ökar. Många har blivit fundamentalister här, säger hon.

Nalin Pekgul har bott i Tensta i över trettio år. Hon är muslim, men har det senaste decenniet upplevt att fundamentalistiska muslimer fått allt mer inflytande och en framträdande roll för Sveriges muslimer. I sin bok ”Jag är ju svensk ” beskriver hon bland annat organisationerna Sveriges unga muslimer och Islamiska förbundet som islamister. 

– De här organisationerna har stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället. Det är många muslimer som blivit fundamentalister här i Sverige.

”Islamister erbjuder ungdomar en gemenskap”

Nalin Pekgul hävdar att det skett en islamistisk väckelserörelse i Tensta och en religiös nymoralism sprider sig bland muslimska ungdomar i området, vilket har påverkat unga Järvabor att lämna landet för att strida med Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak.

– Det är inte lätt att växa upp med två eller flera kulturer, det skapar en identitetslöshet bland ungdomar som fundamentalisterna utnyttjar genom att erbjuda dem en gemenskap. Till en början utan en tanke att åka till Syrien, men sen finns det andra grupper som vill mer och då drar de med dem.

Anklagad för att vara islamofob

Nalins Pekgul har mött en hel del kritik för sina åsikter och blivit anklagad för att vara islamofob, trots att hon är muslim. I juni i år blev hon utsatt för ett angrepp i Tensta.

– Jag gick ut med ett linne och en kort kjol, då kommer det två skäggiga herrar som spottade på marken när de såg mig.

Hur reagerade du då?

– Jag blev jättearg och ville ställa till världens bråk. Men jag var ensam mot två karlar och det var för obehagligt. Hade jag inte varit ensam skulle jag nog ställt till med ett rejält med bråk.

Vägrar lämna Tensta

På grund av den religiösa utvecklingen i Tensta funderade Nalin Pekgul på att flytta från området men till slut valde hon att stanna.

– Jag har tvingas att lämna mitt hem i Kurdistan på grund av den Turkiska statens förtryck, därför tänker jag inte lämna Tensta på grund av islamisters förtryck.

Redan för 10 år sedan försökte Nalin uppmärksamma religiös fundamentalism i Järvaområdet. Men lokalpolitikerna valde att inte lyssna, säger hon.

– I dag, när unga människor till och med skickas iväg som jihadister till Syrien, ser man resultatet av politikernas passivitet. Det är klart att jag blir förbannad över att de stoppade huvudet i sanden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.