Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör MTR reagera på strejkbeskedet som innebär att pendeltågsförare går i strejk på måndagsmorgonen. Foto: SVT

Lokförare på pendeltågen förbereder för strejk – MTR: ”Trodde inte det skulle förekomma”

Uppdaterad
Publicerad

Lokförare som kör pendeltågen i Stockholms län ska strejka i tre dagar, med start från och med natten till måndag. Men facket står inte bakom planerna och strejken ses därför som ”vild”.

– Nu när vi är inom avtal trodde vi inte att den här typen av eventuella vilda strejker skulle förekomma. Det strider mot den svenska modellen, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR Pendeltågen.

Strejken har organiserats i blogginlägg och på facebook, i syfte att få tillbaka tågvärdarna ombord på pendeltågen. I ett inlägg förklarar organisatörerna att en strejkkassa upprättats för att kunna bekosta eventuella skadestånd. Den som deltar i en vild strejk kan nämligen krävas på skadestånd om ärendet hamnar hos Arbetsdomstolen.

Facket tar avstånd från strejken

Fackförbundet Seko, som organiserar de flesta lokförare, står inte bakom den vilda strejken.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

”Vi sitter just nu i förhandlingar om ett nytt kollektivavtal för våra medlemmar inom spårtrafikbranschen som även innefattar våra medlemmar i kollektivtrafiken i Stockholm. I förhandlingarna driver vi viktiga frågor för att förbättra villkoren och arbetsmiljön för våra medlemmar. Att i det läget organisera olovliga och vilda strejker gör det knappast lättare att förhandla.”, har Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson tidigare sagt i en kommentar.

Uppgift: Minst 200 lokförare deltar

Susann Högye-Bäckman, ordförande för Seko Pendelklubben, har fått uppgift om att minst 200 lokförare som kör pendeltågen i länet kommer att delta i strejken.

Hör Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR Pendeltågen, reagera på strejkbeskedet i videon ovan.

SVT Stockholm har sökt strejkkommittén, som meddelar att de kommer att ställa upp på en intervju under söndagskvällen.

I videon nedanför reagerar flera resenärer på strejkbeskedet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mathias Söder om hur lokförarna har resonerat i klippet. Foto: Maja Flygt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

Mer i ämnet