Bra kollegor viktigare än hög lön för akademiker

Uppdaterad
Publicerad

Trevliga kollegor och bra lön är viktigt för akademiker på deras arbetsplatser, det visar en ny undersökning. – Det såg annorlunda ut för några år sedan, i dag är det inte svårt att få jobb, säger Sofia Gyllenhammar från Academic Work som gjort undersökningen.

Över 2.500 Stockholmsakademiker som tidigare har sökt jobb via bemanningsföretag har listat sina tio högsta krav på en arbetsplats, i en undersökning gjord av SIFO på uppdrag av bemanningsföretaget Academic Work.

Har ändrats över tid

Viktigast för de deltagande akademikerna var att ha trevliga kollegor och bra stämning på arbetsplatsen, goda utvecklingsmöjligheter och en bra lön. Trygga arbetsvillkor var däremot mindre viktigt.

Att arbetsplatsen ska ha kollektivavtal kom inte ens med på topp tio-listan.

– För några år sedan såg man att tryggare anställningsvillkor var absolut viktigast i den här undersökningen, men då var det också svårt att få ett jobb. I dag är det inte svårt, säger Sofia Gyllenhammar från Academic Work.

”Kan ställa högre krav”

Man kan ställa mer krav på sin arbetsplats om man är utbildad. Det tror Elin Fellers som är karriärvägledare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) där 94 procent av de studerande fått jobb efter utbildningen, enligt tidigare undersökningar.

– Har man en examen så kommer man långt, helt klart, säger hon.

”Vi har stor kompetens”

Och de framtida akademikerna, studenterna på KTH som SVT Nyheter pratat med, är inte oroliga över sin framtid i yrkeslivet.

– Jag tror att vi är ganska självsäkra på att vi kommer få ett jobb. Vi har ganska stor kompetens inom ett ganska brett område, säger Alice Velander som läser industriell ekonomi på KTH.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer