Sopbranden i Kagghamra fortsätter att härja. Foto: Piritta Lutz

Luftrenare till hushållen närmast Kagghamrabranden

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer Botkyrka kommun köpa in luftrenare till de hushåll i kommunen som ligger närmast den ökända sopbranden i Kagghamra. Det meddelade man på lördagen efter att fått de preliminära analysresultaten av brandröken.

Det har nu brunnit på soptippen i Kagghamra i Botkyrka sedan före jul. Branden är svårsläckt och det ryker konstant. Kommunen har nu fått de preliminära analysresultaten av de mätningar som genomförts av det internationella expertteam som särskilt analyserat flyktiga organiska ämnen i röken. Tom Bellander, professor i miljömedicin, har tolkat resultaten och rekommenderar nu ytterligare försiktighetsåtgärder, enligt ett pressmeddelande.

– De som bor inom en radie av 3 km från branden och upplever besvär även inomhus kan överväga att använda luftrenare som uppfyller högt ställda krav, säger Tom Bellander.

Skandalerna med sophögar

”Ingen tid att avvakta”

Botkyrka kommun har än så länge bara fått informationen muntligt men under lördagen beslutade krisledningsnämnden att följa Bellanders rekommendationer. Man kommer därför att köpa in luftrenare till de aktuella hushållen men även ersätta kostnaderna om någon redan köpt in luftrenare.

 – Vi följer experternas råd, och det finns ingen tid att avvakta. Nu har vi fått en rekommendation och då ska vi se till att alla kan följa den. Vi riktar närmare 3 miljoner kronor och beslutet ska verkställas omgående, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande. I videon ovan berättar Ebba Östlin mer om beslutet och varför det kommer först nu.

Beslutet gäller bara de av experterna rekommenderade hushållen i Botkyrka kommun. Mer information om hur det ska gå till att dela ut luftrenarna kommer att komma under helgen.

Det brann också i november och då togs prover släckvattnet. Proverna visade på höga halter av dioxiner, arsenik och tungmetaller, men provsvaren hölls hemliga för både allmänheten och den politiska ledningen tills slutet av januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet