Sexton häktade i gängkrig

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningarna i västerort i Stockholm har nästan upphört efter det att polisen gripit medlemmar ur tre etablerade gäng som stått bakom mycket av utpressnings- och knarkhandeln i Tensta, Rinkeby, Hässelby och Vällingby.

I förra veckan häktades en ledare ur det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack för narkotikabrott efter att ha gripits i Råcksta. Det var den senaste i raden av häktningar kopplade till den stora insats som polisen gjorde i slutet av förra året för att spränga knarkhandeln i västra Stockholm.

Nio personer i den kriminella gruppen Lejonen från Hässelby sitter sedan tidigare häktade, och fem personer från en gruppering från Tensta sitter häktade misstänkta för förberedelse till grov misshandel och vapenbrott.

– Själva konflikterna och ilskan har riktats mot varandra inom nätverken, men eftersom spelplanen har varit bland vanligt folk så har tredje man indirekt haft stor risk för att råka ut för våldet trots att det inte varit ämnat för dem, säger Stefan Edin, som är chef för narkotikasektionen hos västerortspolisen.

32 skjutningar förra året

Förra året var det 32 skjutningar i västerort, och många av dem var kopplade till knarkhandeln. I den mest uppmärksammade blev fyra personer utanför gatuköket Plusgrillen i Tensta skjutna i oktober. En person blev mycket allvarligt skadad.

Två medlemmar i Lejonen som nu sitter häktade för grovt narkotikabrott misstänktes också för försök till mord, men domstolen ansåg inte att bevisen var tillräckliga.

– Vi kan se en klart minskad bild av skottlossningar i Hässelby-Vällingbyområdet. Det har varit en period av åtminstone två år där vi kan se kriminella konflikter som man försökt lösa med hjälp av ganska extremt våld ute bland folk, säger Stefan Edin till ABC.

Lättnad i Hässelby

Hässelby är den förort där de allra flesta skjutningar har skett, och när ABC besökte torget kände många en lättnad över att det har blivit lugnare.

– Det har ju alltid varit mycket missbruk, och jag kommer ihåg för flera år sedan, då var det så att varje gång man klev av tunnelbanan pågick saker. Men det har lugnat ner sig betydligt, säger Jonna Jonsson, som bor i Hässelby.

– Man tänker inte på det längre. Eller om det har lugnat ner sig, jag vet inte, säger Ulf Simonsson.

– Det här är inte bara en narkotikautredning, utan en stor utredning för att hantera ett stort problem som varit i Hässelby, säger Ulf Simonsson Den problematiken som det här gänget har medfört har drabbat både boende och näringsidkare. Alla som har rört sig i området har upplevt bekymmer med den här grupperingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossningar i Västerort

Mer i ämnet