Polisgrupp ska stoppa Hässelbyskotten

Uppdaterad
Publicerad

Åtta skottlossningar sedan januari har fått Hässelbyborna att känna sig otrygga. Polisen satsar nu på ökad närvaro för att försöka stoppa fler gänguppgörelser.

På Hässelby torg lunkar livet på som vanligt men många oroar sig över det ökade våldet i området.

– Det har hänt att folk blir skadade som inte har någonting med saken att göra, och det är inget roligt, säger Abbe El Goumati.

Skottlossningar i Västerort

I söndags sköts två män i Hässelby och det var den senaste i rad skottlossningar i området den senaste tiden. Enligt polisen finns ett tydligt samband mellan händelserna. Det rör sig om om konflikter mellan minst tre rivaliserande gäng.

– Det är narkotika som ligger i grunden men över tid har det blivit personliga motsättningar. Det har också blivit motsättningar inom grupperingarna, säger Peter Saarman, närpolischef för Hässelby-Vällingby.

Västerortspolisen har nu tillsatt en grupp som ska jobba förebyggande för att hindra fler gänguppgörelser.

– Det går ut mycket på synlighet och informationsinhämtning. Vi vänder oss till allmänheten och önskar att de hör av sig, säger Peter Saarman.

Hässelbybon Tommy Larsson välkomnar polisens satsning men vill se mer långsiktiga åtgärder.

– Förut hade vi en kvarterspolis. Den har de tagit bort helt och hållet. Det finns ingen längre som går och patrullerar och kan bygga upp ett förtroende hos ungdomar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Västerort

Mer i ämnet