Carin Arbman Balfe, tillförordnad kommunikationschef Fryshuset. Foto: Elin Christoffersson

Lugna gatan: uppgifterna stämmer inte

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att 22 av 79 ungdomsvärdar hos Lugna gatan ska ha begått brott samtidigt som de var anställda hos Fryshuset tillbakavisas.
– Det handlar om fem personer, men ingen av dem begick brott under sin anställningstid och de finns inte kvar i verksamheten idag utan är uppsagda sedan tidigare, säger Carin Arbman Balfe, som är tillförordnad kommunikationschef på Fryshuset.

Fryshuset har under dagen gått igenom den lista på personer som ska ha begått brott samtidigt som de arbetade för Lugna gatan.

– Det är ett underlag som inte stämmer. Vi har sett ett brott och det handlar om en person som gjort sig skyldig till olovlig körning och rattonykterhet och det brottet begicks när personen varit anställd hos oss i ungefär ett år.

Hur kommer det sig att rapporten kommer fram till helt andra siffror?

– Uppgifterna stämmer inte. Det är ett felaktigt underlag.

Vad är det för rutiner som brustit?

– Vi begär ju utdrag från belastningsregistret när vi anställer personer, men vi har inte kontrollerat de som redan är anställda var tredje månad – något som SL nu pratar om att vi ska göra – utan vi har gjort löpande stickprov. Men vi kommer att börja göra mer regelbundna kontroller nu.

”Försvårat polisens arbete”

Enligt rapporten har polisen i Järva slagit larm om att deras arbete försvårats av Lugna gatan. Ungdomsvärdarna anses ha agerat passivt när de sett brott begås och på så sätt legitimerat den kriminella verksamheten.

– Det här handlar om en specifik tunnelbanestation, där vi valt att ta bort vår personal på grund av just hårt tryck från kriminella. Av samma skäl arbetar inte heller några väktare eller ordningsvakter här.

Hur tror du att den här rapporten påverkar förtroendet för Lugna gatan?

– Det är tråkigt eftersom uppgifterna bygger på felaktigt underlag och det drabbar unga som faktiskt inte har begått något brott, säger Carin Arbman Balfe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer