Avtalet mellan trafiikförvaltningen och Fryshuset har ”hanterats vårdslöst”, enligt rapporten som visar att ungdomvärdarna själva gjort sig skyldiga till brott. Foto: TT

Ungdomsvärdar i tunnelbanan har själva begått brott under anställningen

Uppdaterad
Publicerad

De ska arbeta för ökad trygghet i tunnelbanan. Men ungdomsvärdar från Lugna gatan har själva begått brott under sin anställningstid. 22 av 79 uppfyllde inte kravet på straffrihet eller har begått brott under sin anställning. Det visar en internrapport från Region Stockholm.

Ungdomsvärdarna från ungdomsstiftelsen Fryshuset, under namnet Lugna gatan, har funnits i tunnelbanan sedan 2000-talet för att skapa trygghet i kollektivtrafiken. Men det finns stora problem, visar en internrapport från trafikförvaltningen, som granskat avtalet mellan Region Stockholm och Fryshuset.

En del har själva blivit gripna

Enligt avtalet ska värdarna inte ha begått brott inom en treårsperiod och drogtester ska genomföras regelbundet. Trafikförvaltningen gjorde ett nedslag och granskade Lugna gatan-anställda mellan december 2018 och januari 2019. Den visade att 22 av 79 inte uppfyllt kravet på straffrihet eller har lagförts för brott under tiden de varit anställda för att skapa trygghet i tunnelbanan.

Lugna gatan ska också genast meddela trafikförvaltningen om någon av de anställda blir polisanmälda, och de ska då stängas från tjänstgöring. Det har inte heller skett. Det här innebär en stor risk, enligt revisorerna, som menar att kriminella värdar kan påverka både enskilda ungdomar och andra laglydiga kollegor negativt. Dessutom riskerar allmänhetens förtroende för SL att påverkas negativt.

Möjliggjort brott

I andra fall har ungdomsvärdar ignorerat kriminella aktiviteter i tunnelbanan, såsom knarkaffärer, genom att vara passiva. Det har enligt polisen möjliggjort brotten. I december begärde lokalpolisen Järva att ungdomsvärdar skulle tas bort från en specifik t-banestation eftersom de ansåg att värdarna försvårade polisens jobb.

Drogtester som enligt avtalet ska utföras har enligt rapporten dokumenterats så dåligt att man inte säkert kan veta att testerna har genomförts på ett rättssäkert sätt. Dessutom visar rapporten på många felaktiga och allvarliga administrativa brister, som felaktig fakturering och oklara beställningar.

Sammantaget menar revisorerna att kraven på avtalet mellan trafikförvaltningen och Fryshuset har ”hanterats vårdslöst” och att det saknas rutiner från förvaltningen att se till att det följs, framför allt när det gäller brott och drogtester.

Fryshuset slår tilllbaka

Det var först när SVT började ställa frågor till Fryshuset som de fick ta del av rapporten från SL. Nu kommer nya rutiner att införas där man kommer kontrollera anställda mot belastningsregistret var tredje månad, något som tidigare bara gjort löpande. Men när det kommer personerna som inte varit straffria eller begått brott under anställningstiden slår man tillbaka.

– Siffrorna stämmer inte. De hävdar att det skulle vara 22 personer men när vi kontrollerar det så är det bara fem, säger Carin Ardman Balse tf kommunikationschef Fryshuset.

SL kommenterar rapporten

SL som är de som beställt rapporten är i dag kritiska till Lugna gatan. Men de anser inte att bristerna är så allvarliga att avtalet om trygghetsarbetet behöver hävas.

– Vi har i dagsläget gjort bedömningen att med de åtgärder som vi vidtar behöver vi inte häva avtalet. Nu kommer vi låta avtalet löpa ut. Under den tiden kan vi genomföra utvärdering och förebereda upphandling av trygghetstjänster så vi får en ny lösning på plats, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.