Nattvandrare samlas i medborgarvärdarnas kontor vid tunnelbanegången i Rinkeby. Foto: SVT

Goda krafter ger sig ut på Rinkebys gator

Uppdaterad
Publicerad

Det är lugnet efter stormen. Upploppen i Rinkeby tidigare i veckan syns det ingenting av när SVT Nyheter Stockholm under fredagskvällen följer med ut på nattvandring med de som vill se ett stopp för oroligheterna i området.

– Det är viktigt att vi alla är ute, att vi hjälps åt och att vi stöder varandra, säger den lokala profilen Hadji Farah.

Ett tjugotal nattvandrare har samlats i medborgarvärdarnas kontor vid tunnelbanegången i Rinkeby för att diskutera och planera kvällens rutt.  

Det är precis som varje fredag och lördag, året runt. Lokala aktörer som ungdomsvärdar, Lugna gatan, medborgarvärdar, fältassistenter, mammor, pappor och brandkåren samlas för att ge sig ut och nattvandra i Rinkeby. Den här fredagskvällen är det många unga killar och män som finns på plats. Alla är ansvariga för olika områden och de vistas ute till klockan 01.00.

Upploppet i Rinkeby

Extra kraftsamling efter upploppet

Men den här veckan har varit annorlunda. Det var i måndags som ett upplopp startade i Rinkeby efter att polisen hade försökt gripa en person vid tunnelbanan. Senare under kvällen sattes flera bilar i brand och flera lokaler vandaliserades.

LÄS MER: Rinkebymammor: Vi behöver bli fler vuxna ute

Efter upploppet har flera aktörer från området samlats för att gå runt i området och känna av stämningen. Nu är det helg och ingen vet riktigt om upploppen var en engångsföreteelse eller om nya upplopp kommer att ske. 

Personal från MTR, som driver tunnelbanan, har börjat närvara på mötena. Foto: SVT

”Det är viktigt att vi alla är ute”

Hadji Farah som länge jobbat i Rinkeby och är en profil i området meddelar att de tre moskéerna som finns i området har ägnat fredagsbönen åt att prata om det som hänt i veckan och uppmanat föräldrar och vuxna att nattvandra och synas mer i området.

– Det är viktigt att vi alla är ute, att vi hjälps åt och att vi stöder varandra. Nästa vecka är det sportlov och då är många ungdomar ute, så det är viktigt att vi finns på plats, säger Hadji Farah.

Fler kommer på mötena

Även personal från MTR, som kör tunnelbanan i Stockholm, har börjat närvara på mötena. På så sätt kan de hålla koll på om det blir stökigt och i så fall om trafiken kan påverkas.

– Vi håller koll och ser till att hänga med i händelserna. Om det blir stökigt så meddelar vi vår personal och förare som kör tunnelbanan. Det har varit stökigt ett par gånger i tunnelbanan så vi är med nu, säger Kristofer Karvellas, gruppchef trafik MTR.

Brandkåren har öppet längre

Brandkåren meddelar också att de, under hela nästa vecka, kommer att ha öppet längre och att de har en extra brandbil ifall något händer.

De passar på att fråga polisen som närvarar på mötet om någon har gripits för upploppen som varit.

– Flera utredningar pågår just nu, det är allt vi kan säga. Vi har extra resurser och vi finns på plats under helgen och i början av nästa vecka, svarar polisen.

En lugn kväll

Fältassistenterna meddelar att sportloven är igång och flera fester är planerade i områden där alla ska hålla extra koll på ungdomar som samlas efter att festligheterna är slut.

Väl ute på gatorna syns inga tecken på upptrissad stämning den här fredagskvällen, varken i Rinkebys centrum eller i området. Enligt polisen har natten varit lugn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet