Samtliga av de unga männen rör sig i kriminella kretsar. Foto: TT/SVT

De kastar sten på polisen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Stockholm har med hjälp av källor hos polisen kartlagt några av ungdomarna som deltog i upploppen i Rinkeby. Enligt poliskällorna är de alla en del av den öppna narkotikaförsäljningen i Rinkeby. Samtliga namn i artikeln är fingerade.

Ali, 17

Foto: SVT
Upploppet i Rinkeby

Det var den 20 februari då en minderårig pojke, 17 år gammal, greps utanför tunnelbanestationen i Rinkeby. Reaktionen från hans kompisar var så våldsam att poliserna kände sig tvungna att skjuta tillbaka.

Den 17-årige pojken, Ali, som greps var på rymmen från en ungdomsvårdsanstalt där han avtjänade ett av många straff han dömts till trots sin ringa ålder.

Läs mer: ”Unga kriminella måste få hjälp snabbare”

Han dömdes som 15-åring till ungdomsvård för två fall av grov misshandel, grov stöld, rån, anstiftan till rån och anstiftan till grov stöld.

Redan då var han omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga. Enligt förvaltningsrätten fanns en påtaglig risk att pojkens hälsa och utveckling allvarligt skadades genom brister i omsorgen och socialt nedbrytande beteende. Pojkens hemförhållanden har varit splittrade med en frånvarande pappa och en mamma som inte kunnat kontrollera pojken.

Läs mer: ”Vi sköt för att träffa”

I LVU-domen står det att den första polisanmälan gjordes mot honom när han var tio år gammal och att anmälningarna sedan fortsatt. Mellan tio och femton års ålder var han misstänkt för elva fall av våldsbrott.

Osman, 19

Foto: SVT

19-årige Osman deltog i en sammandrabbning med polisen som föregick de stora upploppen. Det skedde tio dagar tidigare då tre poliser skadades. Mannen är dömd för medhjälp till rån mot en guldsmedsbutik i Kista 2015. Enligt en tingsrättsdom har han stulit smycken till ett värde av 500.000 kronor.

Osman är även dömd för narkotikabrott. Han umgås med grovt kriminella i området, och enligt skolan har 19-åringen använt cannabis på skoltid.

Halimo, 18

Foto: SVT

Han beskrivs av polisen som multikriminell. Han har dömts för misshandel, våldsamt motstånd, narkotikabrott och rattfylleri. Mannen var en av dem som gav sig på ett tv-team från Australien på Rinkeby torg förra året.

Redan som 16-åring blev han själv knivhuggen, enligt en källa. Halimo är dömd för försök till grov stöld, försök till våld mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och ringa narkotikabrott. Påföljden blev ungdomsvård. Han har också dömts tillsammans med 17-årige Ali, ovan, vid ett tillfälle.

Razwan, 21

Foto: SVT

21-årige Razwan är dömd till fängelse för rån. Han är även dömd för narkotikabrott och han beskrivs som extra våldsam.

Mannen ska enligt en tingsrättsdom ha rånat en kvinna på ett hotellrum. Offret skadades i samband med dådet, då Rawzan tillsammans med en annan man sparkade, slog och höll för kvinnans mun med en halsduk. Hon fick rivmärken och blåmärken i ansiktet och läppen spräckt. Dessutom hotades hon med kniv.

Läs mer: Polis i dialog mot ryktesspridning – Rinkebyupplopp

Fadil, 26

Foto: SVT

Den äldste av dem SVT Nyheter Stockholm har kartlagt är 26-årige Fadil som beskrivs som en mellanhand i narkotikahandeln i Rinkeby. Hans brottsregister är gediget. Redan som ung dömdes Fadil för narkotikasmuggling. Han har missbrukat cannabis sedan han var 15 år gammal, enligt Solna tingsrätt.

År 2015 dömdes mannen till narkotikabrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Han fick ett års fängelse för det. Han hade enligt tingsrätten en automatkarbin utan vapenlicens med tillhörande magasin, innehållande två patroner och ytterligare 28 patroner. Han erkände samtliga brott.

Mannen ska också ha tagit på sig vapenbrott för att skydda en 28-årig man som är hans vän sedan flera år tillbaka. Vapnet ska ha hittats i 28-åringens lägenhet. Men Fadil erkände gärningen och enligt honom var det hans vapen.

Enligt poliskällorna är flera av männen multikriminella och många av dem har missbrukat droger sedan de var 15 år gamla. Det finns cirka 500 multikriminella i Järvaområdet.

Ledarna driver in stora pengar

Alla de här männen känner varandra sedan de var små och rör sig nu i samma kriminella kretsar. Det finns kanske ytterligare ett 30-tal ungdomar med liknande bakgrund. En del beskriver dem som springpojkar i narkotikahanteringen på Järvafältet, där det handlas med hasch, marijuana, tramol, kokain och heroin.

De högst uppsatta ledarna syns inte på gatan och Rinkeby torg, de ser bara till att driva in de stora pengarna. En av anledningarna till att man ger sig på polisen är att man vill skydda narkotikaförsäljningen – allt handlar bara om pengar, enligt polisen.

*Namnen är fingerade

SVT Play: Se hela reportaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet