Asha Rooble, Fuaado Mhalin och Ismahan Iman har nattvandrat i Rinkeby i två år. Foto: SVT

Rinkebymammor: Vi behöver bli fler vuxna ute

Uppdaterad
Publicerad

Efter upploppet i Rinkeby har goda krafter gett sig ut på gatorna för att förhindra att samma sak händer igen. Några som varit aktiva nattvandrare i två år nu är mammorna från Rinkeby. SVT Nyheter Stockholm följde med dem ut under en kväll.

– Vi började nattvandra för att det var stökigt framför våra portar. Flera ungdomar samlades och var högljudda om nätterna. Då började vi nattvandra och efter två månader försvann problemet, säger Ismahan Iman.

Vad gjorde ni för att åstadkomma det?

Upploppet i Rinkeby

– Vi syntes bara, vi sa inget till ungdomarna, de förstod själva att det inte var okej. Sen dess är vi sju mammor som vandrar i hela området, säger Asha Rooble.

Läs mer: Goda krafter ger sig ut på Rinkebys gator

”Vi är nyckeln till trygghet”

SVT Nyheter Stockholm följer med mammorna på deras rutt. De besöker flera platser där ungdomar samlas, så som fritidsgårdar och ungdomsgårdar.

– Vi finns här för oss och för våra ungdomar, och vi tycker att vi är nyckeln till trygghet, säger Ismahan Iman.

Men vad tänkte du när du såg upploppen i måndags?

– Jag blev fruktansvärt besviken och ledsen. Jag sprang ut när jag hörde att det brann och det var hemskt att se. Det hände under en vardag och vi nattvandrar bara fredag och lördag. Men man blir rädd och arg, jag tänkte vart ska jag flytta nu? säger Fuaado Mhalin

”Förstör för hela området”

Vad gör ni i de situationerna när det sker upplopp?

– Det är inte så mycket vi kan göra, vi arbetar mer i förebyggande syfte, men vi visste inte att det skulle hända och efter det har vi gått runt och pratat med ungdomar och föräldrar, säger Fuaado Mhalin.

– Jag tycker att polisen borde satsa mer på att få fler engagerade föräldrar, vi måste ansluta fler vuxna ute. Vi som mammor ser vilken positiv effekt föräldrar bidrar med när de syns ute, men vi kan inte vandra varje dag. Vi har ett jobb att gå till varje morgon. Helger är det som vi kan bidra med, säger Asha Rooble.

– Många tror att Rinkeby är ett stort socialt fall, men det är inte så, de flesta jobbar och sköter sina liv men sen uppstår tumult och det förstör för hela området, säger Ismahan Iman.

Hur ska man göra då?

– Vi borde gå till olika skolor och uppmuntra mammor och pappor som kommer på föräldramöten att ansluta sig till vår grupp. Det kanske ska bli vårt nästa projekt, vi måste hitta ett sätt att nå ut till de vuxna, säger Fuaado Mhalin.

Svårt att rekrytera föräldrar

Mammorna menar att svårigheterna med att rekrytera fler mammor och pappor till nattvandringen kan bero på att många inte kan språket och inte är insatta i hur det fungerar – att många drar sig för att söka kontakt eftersom de känner sig osäkra hur man ska gå till väga.

– Många tror att det här är vårt betalda jobb men vi gör detta gratis, det här är våra barn och ungdomar. Ett sätt att kanske locka fler föräldrar är att erbjuda någon form av stödpaket eller liknande så att vi kan få med människor som kanske inte pratar så bra svenska. Vi borde satsa på ett sådant projekt, på föräldrar, och om de inte har ett jobb så kanske nattvandring är bra att börja med. Det skulle gynna alla, säger Fuaado Mhalin.

Möts av glädje på ungdomsgården

På ungdomsgården har flera ungdomar samlats, tjejer och killar i 13-15-årsåldern. De har filmkväll medan andra ungdomar spelar pingis i lokalerna. Fritidsledaren Ibu Njie blir glad av att mammorna kliver in genom dörrarna.

– Vi har mammorna att tacka för mycket, säger han. Innan hade vi problem med ungdomar, både inne i våra lokaler och utanför, men när mammorna kommer så är stämningen lugn.

Mammorna gör att stämningen blir lugnare på ungdomsgården. Foto: SVT

Vad tänker du om det som har hänt i början av veckan?

– Det är för få förebilder som finns där ute. Istället är det pengar som finns där ute och de här ungdomarna utnyttjas av andra för att utföra tråkigheter i området. Det måste vi alla hjälpas åt för att förhindra, säger Ibu Njie.

Polisen i fokus

Mammorna fortsätter sin rutt till andra områden, trots kyla och halkan så är det bestämda steg de tar. Och polisfrågan är det som präglar samtalet.

– Polisen måste visa att det inte är ungdomarna som bestämmer, det är polisen som är vår trygghet, det är inte bra att de tillåter ungdomar driva med dem, säger Fuaado Mhalin.

Hur ska de göra det tycker du?

– Förr i tiden kom polisen med hundar om det uppstod problem, det fanns inte en kotte på gatan, säger mamman och skrattar.

”Polisen måste bli tuffare”

Men, de som säger att det är en provokation?

– Nej, det tycker jag inte. Vi vill känna oss trygga som medborgare. Det kan inte heller vara så att när jag ringer polisen under upploppen så säger de att de är på väg men ingen kommer, man blir bara rädd. Det är provocerande. Polisen måste bli tuffare.

Upploppen är vad alla pratar om

De nattvandrande mammorna möter grannen Rahima. Foto: SVT

Grannen Rahima går förbi på gatan och hejar på de nattvandrande mammorna. Diskussionerna om måndagens upplopp drar igång, det är vad hela Rinkeby pratar om ikväll.

– Ni är ute, vad bra, fler borde ansluta sig, säger Rahima och fortsätter:

– Jag blev så rädd när allting hände, jag har hållit mina barn hemma efter upploppen.

Under en och en halv timme i kylan går vi förbi flera restauranger och caféer. Det är flera män som gästar i de flesta. I pizzerian på torget är det halvtomt, ägaren har städat undan spåren efter vandaliseringen.

Rutorna på Lidl i Rinkeby krossades under upploppet. Foto: SVT

Matbutiken Lidl blev utsatt för inbrott. Alla fönster blev krossade, och istället har man nu spikat upp träplattor för varje fönster.

–Tänk att de gick in och plundrade affären på bara glass och godis. Vad säger man om det? säger Fuaado Mhalin.

Nu när vi har gått ute här i området så har vi sett flera män sitta på restaurangerna. De är ute, vad säger ni om det?

Alla mammor skrattar.

– Det är en bra fråga, jag antar att de tar sig en fika, förhoppningsvis kommer de också ut och vandrar med oss snart, säger Fuaado Mhalin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet