Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Polis: ”Outbildade patruller” vid Rinkebyupplopp

Uppdaterad
Publicerad

Polispatruller som kallades ut till upploppen i Rinkeby i februari led brist på skyddsutrustning och saknade i hög grad tillräcklig taktisk utbildning. Det skriver en polis i en tillbudsrapport. Bristerna hade i värsta fall kunnat leda till personskador, skriver polisen.

I samband med upploppen i Rinkeby den 20 februari kallades flera polispatruller till området. Men flera av poliserna saknade utbildning i så kallad Särskild polistaktik, SPT.

I en tillbudsrapport som nyhetsbyrån Siren begärt ut skriver en polis:

Upploppet i Rinkeby

”l mitt SPT-fordon (7 poliser) var endast två stycken utbildade i SPT. l det andra fordonet var ingen utbildad i insatskonceptet. Utrustningen vi hade att tillgå var benskydd och vit hjälm. Ingen ytterligare förstärkningsutrustning fanns.”

”Hade kunnat leda till personskador”

Polisen menar att brist på utbildning och utrustning kan leda till svårigheter för poliser när insatster görs. ”l värsta fall hade detta kunnat leda till personskador”, skriver polisen. Det duger inte, anser han och vill se större utbildningsinsatser för att råda bot på problemet.

Läs mer: ”De kriminella skrattar åt oss” säger Rinkebypolis

En ansvarig polis som kommenterat tillbudsrapporten skriver att ”från ledningens håll så önskar vi vid varje utbildningstillfälle att det ska beredas fler SPT-utbildningsplatser”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet