SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg. Foto: Danish Saroee/SVT

SL om Lugna gatan: Vi har bett dem plocka bort kriminellt belastade

Uppdaterad
Publicerad

En del av ungdomsvärdarna på Lugna gatan är inte straffria – några har till och med lagförts för brott under tid sin anställningstid. Det visar en granskning som Trafikförvaltningen har gjort.

– Vi har bett dem att omedelbart plocka bort samtliga av de anställda som är kriminellt belastade, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

Stockholms lokaltrafik, SL, har haft en dialog med Lugna gatan efter rapportens resultat. Men man kommer inte i dagsläget att häva avtalet med Fryshuset i Stockholm. 

– Vi tar det här på största allvar. Vi har bett att omedelbart plocka bort de anställda som är kriminellt belastade på ett sådant sätt som vårt avtal inte medger, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

Hur tänker ni fortsatt kring avtalet med Lugna gatan?

I dagsläget gör vi bedömningen att det inte finns skäl att häva avtalet. Vi tänker låta avtalet löpa ut under året som gäller. Under tiden ska vi utvärdera vårt samarbete och förbereda en ny upphandling av trygghetstjänster.

Forsmann Thullberg kan i nuläget inte säga om man kommer att anlita Lugna gatan igen. Hon uppger samtidigt att de är självkritiska.

– Vi är oerhört självkritiska. Men vi har gjort flera insatser från vår sida med åtgärdsplanen. Avtalsuppföljning är det viktigaste för att vi ska säkerställa att stockholmarna får den kollektivtrafik och de tjänster vi ska tillhandahålla.

Har ni varit naiva i ert samarbete med Lugna gatan?

– Vet inte om jag skulle sätta ordet naivt. Lugna gatan är en speciell organisation som vi under lång tid haft gott samarbete med. Verksamheten bygger på att ge människor en andra chans. Vi har i vårt samarbete eftersträvat en avtalsenlig tjänst som vi ju köpt, men också att bygga en god relation med Lugna gatan. Det viktigaste för oss nu är att säkerställa att rätt personer jobbar i kollektivtrafiken för att skapa trygghet.

Ur Trafikfövaltningens rapport om Lugna gatan

”Ungdomsvärdar har begått brott parallellt med pågående anställning. Granskningen har visat att 22 av 79 ungdomsvärdar som arbetar eller har arbetat mellan december 2018 och januari 2019 inte har uppfyllt kravet på tre års straffrihet vid anställningstillfället eller har lagförts för brottslighet under pågående anställning”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.