Lutande gasklocka i Nacka efter renoveringsmiss

Uppdaterad
Publicerad

Gasklockan på berget i Henriksdal lutar kraftigt efter en misslyckad renovering. Enligt Stockholm Vatten och Avfall lossnade gasklockan från sitt fundament under helgen och räddningstjänsten arbetade under söndagskvällen för att säkerställa att klockan inte rasar ytterligare.

Gasklockan flyttades ur sin position under ett renoveringsarbete vid reningsverket i Henriksdal under helgen men exakt vad som hänt vet man ännu inte.

– Det har skett nåt sorts haveri och vi vet ännu inte vad utan vi undersöker det nu, säger projektledaren Torbjörn Reimer som leder arbetet med renoveringen från Stockholms Vatten och Avfall.

Lutar mot Värmdöleden

Gasklockan står på höjden ovanför Värmdöleden men enligt Torbjörn Reimer finns i dagsläget ingen risk att den skulle ras ner mot vägen.

– Räddningstjänsten, polisen och en konstruktör har varit här och kontrollerat och enligt mätningar har klockan inte rört sig på tolv timmar, säger han.

Gasklockan har varit ur drift i en månad för underhåll. Bland annat skulle betongen undersökas och klockan skulle målas. Gasklockan rör sig normalt upp och ner när den fylls och töms på gas, men har under avställningstiden varit helt tömd på gas. Den senaste veckan förberedde man för att klockan skulle lyftas men något hände alltså under tiden.

– Nu har entreprenören tagit saken vidare med försäkringsbolaget och sedan får vi se vad som händer, säger Torbjörn Reimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.