Foto: Moderaterna/Anna Molander

M:”Trots att S har höjt skatterna har vi färre poliser”

Uppdaterad
Publicerad

En Stockholmsvänlig budget, säger biträdande finansminister, men vare sig Stockholms stads oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) eller finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) håller med.

När regeringens vårbudget presenterades idag, är moderaterna i Stockholms stad och landsting inte alls nöjda. Pengarna till vård och polis räcker inte alls, tycker finanslandstingsrådet.

– Nej, det är alldeles för lite, jag tror inte regeringen inser allvaret i otryggheten, med gängkriminalitet och skjutningar, det krävs betydligt tuffare tag, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

I årets budget får polismyndigheten 200 miljoner kronor extra men i dagsläget är det oklart hur mycket som går till Stockholms län. Vare sig finanslandstingsrådet eller moderaterna i Stockholms stadshus tycker det räcker.

– Trots att Socialdemokraterna har höjt skatterna med motsvarande 1 350 kronor för en familj där båda jobbar har vi färre poliser och fortsatt stora skillnader mellan skolor, säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

”Inte vänlig mot Stockholm”

Biträdande finansminister Per Bolund (MP) anser att det är en Stockholmsvänlig vårbudget med satsningar på vårdköer och extra miljoner till polisen, men det håller verkligen inte Irene Svenonius med om.

– Då vill jag inte se en Stockholmsovänlig budget, den här är inte vänlig mot vare sig stockholmarna eller Stockholm. Det krävs betydligt större satsningar på framför allt tryggheten, säger Irene Svenonius.

Irene Svenonius menar också att pengarna för att kapa vårdköerna, 600 miljoner till hela landet, inte räcker långt och kräver en mycket större satsning.

”Tilltagande otrygghet”

Anna König Jerlmyr skriver i ett pressmeddelande att Stockholm dras med olösta problem inom trygghet, jobb och skola.

– I Stockholm har vi en tilltagande otrygghet och en tudelad arbetsmarknad. Stockholm behöver ett regeringsskifte för en politik som vågar erkänna och ta itu med problemen och som prioriterar jobb före bidrag, säger Anna König Jerlmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.