Hör Per Bolund svara på fyra snabba frågor om budgetens betydelse för Stockholms län i klippet. Foto: SVT

Biträdande finansministern:”En Stockholmsvänlig budget”

Uppdaterad
Publicerad

På en ganska oväntad plats, ovanpå ett växtklätt skoltak mitt bland solpaneler, presenterar biträdande finansministern Per Bolund vårbudgeten, och han lovar att den är Stockholmsvänlig.

Per Bolunds presentation sker i Järfälla, på nybyggda Herrestaskolans tak. Deras solcellspaneler gör att hela skolan är självförsörjande på el, ett bra exempel på hur man kan investera fossilfritt menar ministern, och en av punkterna i budgeten är just solceller. 170 miljoner går till solcellsstöd, och intresset är enormt från stockholmarna för solceller, enligt Per Bolund (MP), biträdande finansminister, även från de som bor i lägenheter.

– Vi tittar på möjligheten att bygga tillsammans i kooperativa solcellsföretag, vi vill ju göra det möjligt för alla att bygga solceller, säger Per Bolund.

Val 2018 – #dinröst

Vård och polis får pengar

Hela vårbudgeten ligger på 2,6 miljarder kronor, och många miljoner går till satsning på välfärden, som äldreomsorg och vård. 600 miljoner går till att göra vården mer tillgänglig och polismyndigheten får 200 miljoner extra till bland annat ny utrustning och bättre utredning av sexualbrott, hur mycket som går till Stockholms län av de miljonerna är oklart.

Är budgeten Stockholmsvänlig?

– Absolut, den är vänlig för hela Sverige, men Stockholm kommer få stor fördel av de satsningar som vi nu gör, säger Per Bolund.

Hör Per Bolund svara på fyra snabba frågor om budgetens betydelse för Stockholms län i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet