Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholm vill införa ett treterminerssystem i skolan. Foto: Peter Knutson och TT

M: ”Det är dags att korta sommarlovet”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens långa sommarlov ökar sociala klyftor och drabbar elever som kommer från tuffa förhållanden. Tre skolterminer istället för två skulle minska stressen och eleverna skulle lära sig mer. Det menar Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.

Det är i en debattartikel på SVT Opinion som Anna König Jerlyr för fram förslaget om att slopa dagens system med en höst- och en vårtermin med ett långt sommarlov mellan dem, och istället ersätta dem med tre terminer med kortare lov.

Barn och ungdomar i Sverige har bland de längsta sommarloven i Europa, vilket är en rest från en svunnen tid då barnen behövde hjälpa till med jordbrukssysslor, skriver Anna König Jerlmyr.

”Undersökningar har visat att barns kunskaper inom skolämnena försämras under loven, och framför allt under det långa sommarlovet. Vidare visar forskning att långa lov ökar de sociala klyftorna i samhället. En del barn får mycket stimulans med närhet till böcker och olika aktiviteter. Andra barn tvingas sitta hemma”, skriver Jerlmyr.

Minska stressen

Enligt Anna König Jerlmyr har just Stockholm utmärkta förutsättningar för att bli pilotkommun för att testa ett nytt terminssystem, och flera skolor är intresserade att prova upplägget med tre terminer.

”Studierna skulle därmed kunna spridas jämnare över läsåret och minska stressen för många elever. En extra termin skulle göra att sommaren kan utnyttjas till att komma ikapp i skolan, lära sig mer och utvecklas snabbare”, skriver hon.

S: ”Intressant idé”

Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm. Foto: Lieselotte van der Meijs

Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) tycker att det är en intressant idé men menar också att det är en stor förändring som inte genomförs i en handvändning.

– Det är mycket som är spännande med det systemet, som att man får fler lektionstimmar. Men det här är en gigantisk förändring av det svenska skolsystemet och då måste man se till att det finns tillräckligt med lärarresurser och att man gör det här på ett bra sätt, säger Olle Burell, som också tycker att om man ska göra något sånt här så ska man göra det i hela Sverige, och i alla skolor samtidigt.

– Att bara göra det i Stockholm tycker jag är uteslutet. Man måste ju kunna flytta runt i Sverige utan att det stökar till det med barnens skolgång, säger Olle Burell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.