Foto: TT

M: ”Det har brustit i styrning och ledning”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom den första delen i utredningen av hur Karolinska universitetssjukhuset skött sina upphandlingar av konsulttjänster, och om det förekommit jävssituationer.

I utredningen pekas det på bristfälliga rutiner, att många beslut har saknat underlag och att det i många fall saknats underskrifter på beställningar.

– Det har brustit i styrning och ledning och det har inte funnits de kontrollmekanismer som jag tycker att vi har rätt att ställa krav på. Samtidigt har det inte kunnat beläggas några otillbörliga personkopplingar eller jävsförhållanden, säger Kristofer Tamsons (M), landstingsråd.

– Dessutom får väl sägas att det finns jobb att göra men att de insatser och åtgärder som satts in anses vara ändamålsenliga. Nu måste åtgärderna hållas i så att de får resultat, och gärna följas av flera, fortsätter Tamsons (M).

S: ”Toppen av ett isberg”

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg tar fasta på att advokatbyrån som genomför utredningen inte har fått tillgång till allt material för att kunna bedöma om lagöverträdelser begåtts. Den informationen kommer att komma först i slutrapporten som väntas i slutet av året.

– Det här är som toppen av ett isberg, och hur stort isberg som gömmer sig under ytan kommer vi inte få svar på förrän nästa rapport kommer, säger Erika Ullberg (S).

– Jag tycker det är allvarligt att landstingsmoderaterna nu försöker påstå att man kan utesluta att personer skulle ha begått överträdelser, när advokatbyrån tvärtom säger att de inte kan utesluta det förrän de fått fortsätta sin omfattande granskning av alla problem inne på Karolinska, säger Erika Ullberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.