Foto: Jonas Ekströmer/TT

Styrelsens åtgärder för Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetsjukhusets styrelseordförande Anders Ekblom presenterade idag ytterligare åtgärder som ska införas efter de brister som framkommit i den interna revisionen.

Här presenteras de i punktform:

  • En ny tjänst inrättas – en så kallad Compliance Officer – som är central i ledningen på sjukhuset. Denna person ska se till att rutiner och processer efterlevs. Medarbetare ska utbildas kontinuerligt i regelverk och processer. Det handlar till exempel om att säkerställa att viktiga rutiner, som delegationsordning och visselblåsarfunktion, är kända och följs samt används. Detta arbete måste skyndsamt påbörjas, skriver styrelsen.
  • För att utesluta eventuella frågor kring fakturorna under perioden 2011-2014 ska ledningen med omedelbar verkan se till att varje saknat underlag kommer fram.
  • 2012 lånade BCG ut två konsulter gratis till sjukhuset för att stödja en aktivitet i sjukhusets verksamhetsplan 2013. Detta förfarande anser styrelsen som olämpligt och sjukhuset ska juridiskt granska detta.
  • Styrelsen vill att Stockholms läns landsting ser över de centrala ramavtalen, eftersom konstruktionen riskerar onödiga kostnader.
  • Veckoarbetstiden för anställda hos underleverantörer får inte stå i strid med landstingets uppförandekod. Detta ska införas omedelbart.
  • Styrelsen vill till varje styrelsemöte ha en uppdatering av behov och användning av konsulter för att kunna sätta detta i relation till bemanning och kostnader.
  • Sjukhusledningen ska inleda en dialog med de externa revisorerna för att diskutera en genomlysning av hur sjukhuset arbetar med alla typer av konsulter.
  • Sjukhusdirektören Melvin Samsom har tillsatt en projektledare för att hålla samman sjukhusets åtgärdsprogram. En rapportering av programmet ska ske vid varje styrelsemöte, med en första diskussion vid styrelsemötet den 6/2. Det aktuella förändringsprogrammet ska vara implementerat senast 31/3.

I övrigt

Det styrelseutskott som normalt granskar och diskuterar budget och ekonomiska frågor kommer att inkludera compliance, riskanalys och att regler efterlevs. Sjukhusets internrevisor har därför knutits till utskottet. Återrapportering av fynd och åtgärder ska ske vid varje styrelsemöte, som kommer att öka under våren till en per månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.