Foto: TT

Internkritik mot konsultkostnader på KS

Uppdaterad
Publicerad

Efter mediagranskningar och mycket kritik mot konsultkostnader i samband med Nya Karolinska i Solna har sjukhuset låtit sin egen internrevisor granska inköpen av externa konsulter, och kritiken är skarp. Bland annat saknas fakturaspecifikationer för miljonbelopp.

– Rapporten visar att vi har brustit i rutiner och processer för inköp av externa konsulter, säger sjukhusdirektör Melvin Samsom i ett pressmeddelande.

Det är i samband med flytten in till nya sjukhusbyggnaden i Solna som Karolinska har anlitat konsulter under flera år. En granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att konsultbyrån BCG sedan 2011 fakturerat Karolinska över en kvarts miljard kronor. Strax före sommaren 2017 var deras arbete slutfört och bara för våren 2017 hamnade kostnaden på 22,8 miljoner kronor, exklusive moms, enligt siffror från KS själva. Granskning från framför allt Dagens Nyheter har lett till stor uppmärksamhet på kostnaderna och även missnöje bland den egna personalen.

Fakturaspecifikationer saknas till miljonräkningar

Sjuhusets internrevisor har nu därför själv granskat processen med de externa konsulterna och kommit fram till flera brister. Rapporten visar bland annat att det saknas fakturaspecifikationer för fyra hela år, 2011-2014, däremot finns de för åren 2015-2017.

De finansiella begränsningarna för konsulttjänster har överskridits två gånger, beslutsordningen vem som ska beställa konsulter har inte heller följts. Likaså har man när man beställt konsulter inte följt sjukhusets riktlinjer för att undvika intressekonflikter och jäv. En ansvarig chef har inte attesterat fakturor själv utan låtit en medarbetare göra det genom att låna ut sina inloggningsuppgifter.

Ska inte hända igen, säger sjukhusdirektören

Sjukhusdirektören konstaterar att rapporten är välskriven och tydlig.

– Den visar på att vår interna kontroll och våra processer tyvärr inte alltid fungerar som de borde. Jag kan inte ändra på det som hänt men jag kan ta ansvar för att säkerställa att det inte händer igen, säger Melvin Samsom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet