Anders Ekblom, styrelseordförande för Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge har fortsatt förtroende för sjukhusledningen. Foto: TT

Karolinskas styrelse: Vi har förtroende för sjukhusledningen

Uppdaterad
Publicerad

De brister som framkommit i Karolinska universitetssjukhusets interna revision som presenterades igår var mer omfattande än vad man tidigare kände till, vilket ledde till att politikerna krävde åtgärder från Karolinska inom 24 timmar.
Nu uttalar styrelseordförande Anders Ekblom sig om revisionen och de omfattande bristerna som upptäckts.

Styrelseordförande Anders Ekblom konstaterar att rapporten pekar på allvarliga brister.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Regler ska följas och det här handlar självklart om väldigt mycket pengar. Det åtgärdsprogram som har presenterats av ledningen är bra men inte tillräckligt, säger Ekblom som presenterar ytterligare åtgärder på en telefonkonferens.

Bland annat ska en ny tjänst inrättas, en så kallad compliance officer som ska säkra att medarbetare blir ordentligt utbildade samt att rutiner och åtgärder följs.

Fortsatt förtroende för sjukhusledningen

Anders Ekblom påpekar att det finns ett fortsatt förtroende för sjukhusdirektör Melvin Samsom och sjukhusledningen, något mer ville han inte kommentera gällande ämnet.

Vid frågan om han tror att det är lämpligt att samma personer ska skapa ett bättre förtroende för styrelsen anser Anders Ekblom att det ligger en bra grund för åtgärderna som behövs göras, och att rätt personer fortsätter med arbetet.

– Jag tycker att utredningen är ytterst trovärdig och med de åtgärderna som vi har gjort så har vi ett heltäckande paket för att förbättra situationen, säger Anders Ekblom.

På en fråga från Dagens Nyheter om Ekblom känner att han kan sitta kvar på sin post svarar han:
– Det är en fråga för ägarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer