Moderaterna förslår att staden ska införa en kommunal trygghetsjour som ska kunna bistå lokala handlare med ordningsvakter. Foto: SVT

M: Inför lokal trygghetsjour i väntan på fler närpoliser

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har vi rapporterat om den öppna droghandeln som skapar otrygghet i Järvaområdet. Moderaterna i Stockholms stad vill nu att 3.000 närpoliser ska flyttas till storstadsområdena. Partiet förslår också att staden ska införa en kommunal trygghetsjour, som ska kunna bistå lokala handlare med ordningsvakter.

– Små lokala handlare ska kunna få möjlighet att få stöd av lokala ordningsvakter från kommunens sida i avvaktan på att vi ser närvarande poliser på våra torg, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

Anna König Jerlmyr (M). Foto: Peter Knutson

En liknande lösning är redan på gång, menar socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP). I samarbete med polisen kommer staden att sätta in trygghetsvärdar i Husby.

– De ska kunna ingripa mot ordningsstörningar av olika slag och kunna stötta handlare i området. De ska också skapa ökad trygghet genom att exempelvis kunna vittna om man ser att det är kriminella handlingar som begås.

Åsa Lindhagen (MP). Foto: Karin Röse

Vill kameraövervaka brottutsatta platser

Moderaterna föreslår också att det ska bli enklare att sätta upp övervakningskameror på brottsutsatta platser, utan tillstånd från Länsstyrelsen och Datainspektionen. Detta för att underlätta polisens arbete, framför allt i fall där vittnen inte vågar träda fram. 

– Vi måste ge polisen fler verktyg att upptäcka och utreda brott, säger Anna König Jerlmyr (M).

Om det håller Åsa Lindhagen (MP) med om:

– Jag tycker att om polisen gör bedömningen att det behövs kameror så är jag öppen för det. Vi vet att det är stort problem att människor inte vågar vittna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.