”Vi ska garantera medborgarna i Husby, och alla andra förorter, trygghet”, säger Anders Ygeman (S). Foto: SVT/Kristian Pohl, regeringskansliet

Ygeman (S): ”Vi ska pressa tillbaka gängen”

Uppdaterad
Publicerad

Den öppna droghandeln pågår varje dag i Järvaområdet. Boende tvingas leva med det och trots flera polisinsatser mot problematiken fortsätter handeln.

– Jag lider naturligtvis med boende som drabbas av den här narkotikaförsäljningen och är fast besluten om att vi ska trycka bort den, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

SVT Nyheter Stockholm har tittat närmare på problematiken i Järva, där unga män dagligen säljer narkotika i bland annat Tensta, Rinkeby och Husby. Inrikesminister Anders Ygeman (S) tror på en förändring inom den närmaste tiden.

– Efter sommaren kommer ett pilotprojekt med jourdomstolar och snabbare lagföring att sjösättas genom att förstärka polisresuserna, säger han.

Fler poliser 2024

Anders Göranzon, som leder polisens Fenix-grupp, menar att det rentav kan vara en lösning att flytta om man känner att man inte orkar bo i en miljö där öppen droghandel förekommer.

– Så ska det naturligtvis inte vara. Hela Sverige ska vara tryggt. Vi ska garantera medborgarna i Husby, och alla andra förorter, trygghet, säger Anders Ygeman.

Tror du att det kommer ske en förändring inom kort?

– Det kommer ske en förbättring. Det är ingenting som sker över en natt. Vi ska pressa tillbaka gängen, de som ängar sig åt den här verksamheten ska bakom lås och bom.

Hur ska ni lyckas lösa problemen?

– Vi har under förgående år fått 300 poliser in i särskilt utsatta områden, vi satsar 700 miljoner kronor extra i år på polisen och har satt upp målet att det ska bli 10.000 fler polisanställda till 2024, säger Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.