Anna König Jerlmyr (M) kan bli nytt finansborgarråd om Alliansens samtal med Miljöpartiet leder till en ny majoritet. Foto: Peter Knutson

M välkomnar samtalen med MP om att bilda majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet och Alliansen inleder nu samtal om att tillsammans styra Stockholms stad.

– Vi välkomnar att Miljöpartiet är berett att föra konstruktiva samtal i syfte att få till stånd en stabil majoritet i Stockholms stad, säger Anna König Jerlmyr (M)

Anna König Jerlmyr (M) menar att det behövs genomföras nödvändiga reformer i Stockholm och att det därför är viktigt att det är en majoritet som styr staden, och inte ett minoritetsstyre.

– Det behövs ett stabilt och starkt styre. Och det är betydligt enklare att genomföra ekonomiska reformer och utveckla Stockholm om det finns en majoritet – då vet vi hur det kommer gå inför beslut i fullmäktige och nämnder, säger Anna König Jerlmyr (M).

”Alla partier ska känna att de tjänar mer än de ger bort”

Samtidigt finns det förstås sakfrågor där Miljöpartiet och Alliansen – inte minst Moderaterna – har olika åsikter. Frågan blir hur de ska komma överens?

– Vi är fyra partier i dag i Alliansen som har samarbetat bra i både opposition och majoritet. Ett samarbete bygger på att alla får både ge och ta men att man har Stockholms bästa för ögonen. Det är min absoluta ambition att alla partier ska känna att de tjänar mer på att samarbeta än vad de får ge bort, säger Anna König Jerlmyr (M).

Men ännu är det inte helt klart att det blir Alliansen och Miljöpartiet som kommer styra staden.

– Det återstår att se. Vi får se vad samtalen leder till, men min förhoppning är att Miljöpartiet vill ingå i en majoritet tillsammans med oss i Alliansen, säger Anna König Jerlmyr (M), som leder det största Allianspartiet och som är det naturliga finansborgarrådet om det blir en majoritet mellan Alliansen och Miljöpartiet.

Borgarrådspost till Miljöpartiet

Ett av Miljöpartiets Daniel Helldéns krav är att få åtminstone en borgarrådspost. Och det verkar inte bli något problem.

– Det hade jag nästan räknat med att han skulle önska så det ser jag inga problem med, säger Anna König Jerlmyr (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.