Foto: SVT

Macchiarini fälls för fusk – igen

Publicerad

Karolinska institutet har beslutat att fälla kirurgen Paolo Macchiarini, och tre av hans kolleger, för ännu ett fall av forskningsfusk, skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Denna gång gäller det en artikel som Paolo Macchiarini var huvudförfattare till och som publicerades 2015 i den vetenskapliga tidskriften Respiration.

Artikeln är baserad på ett patientfall 2011 där en akut lungsjuk man inlagd på Karolinska universitetssjukhuset fått en experimentell behandling av Paolo Macchiarini och tre av hans kolleger, efter att ha genomgått en så kallad ECMO-behandling – andningshjälp genom en hjärtlungmaskin.

Artikel ska dras tillbaka

Den lungsjuka mannen dog i samband med den experimentella behandlingen, en behandling som inte tidigare testats på människor eller djur. Däremot hänvisar forskarna i den publicerade artikeln till djurtester som genomförts först efter patientens död.

Ingen av forskarna är längre anställd av Karolinska institutet. Rektor Ole Petter Ottersen kommer begära att den vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet