Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP). Foto: Robin Haldert/TT

Madeleine Sjöstedt utreds för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm, utreds för mutbrott efter resor till USA med nöjesbolaget Anschutz Entertainment Group, AEG.

Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om mutbrott efter att det framkommit att Sjöstedt bjudits med för att bland annat se en konsert i Las Vegas liksom basket- och hockeymatcher på olika platser i USA våren 2009.

Ett halvår efter resan slöt Stockholms stad ett avtal med AEG att sköta driften av Tele2 Arena i södra Stockholm.

Madeleine Sjöstedt utreds för mutbrott

– Det finns anledning att anta att ett brott har begåtts, och då är jag skyldig att inleda en förundersökning. Men den är riktad mot händelsen, inte mot en enskild person. Det krävs minst två personer för att begå ett mutbrott, säger åklagare Robert Engstedt till ABC.

– Åklagarens beslut att inleda förundersökning om mutbrott visar allvaret i den här frågan. Jag förväntar mig nu information från majoriteten om hur de ska hantera detta. Jag har tidigare sagt att Madeleine Sjöstedt bör kliva åt sidan medan detta utreds. Det kravet kvarstår. Det viktigaste nu är att staden är öppen med alla dokument kring arenan och hennes resor, och lägger all fakta på bordet, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

ABC har sökt Madeleine Sjöstedt för en kommentar, men hon avböjer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Madeleine Sjöstedt utreds för mutbrott

Mer i ämnet