I videon beskrivs hur kroppen reagerar under behandlingen med den psykadeliska drogen som ska testas mot depression. Foto: Storyblocks

Regionen vill bota depression – med magiska svampar

Uppdaterad
Publicerad

Forskares intresse för psykedeliska substanser har vuxit de senaste åren. Nu genomförs en studie av Karolinska Institutet och Region Stockholm för att se om ämnet Psilocybin, som finns i narkotikaklassade ”magiska svampar” kan vara ett botemedel mot depressioner.

– En enda tablett verkar ge lindring av depressionsymtom i flera månader, säger Johan Lundberg, docent i psykiatri och som ansvarar för studien på Karolinska Institutet.

I Stockholm är cirka 100 000 personer så pass deprimerade att de behöver vård. Många blir hjälpta, men ungefär en tredjedel blir inte bättre trots läkemedel och psykoterapi, förklarar Johan Lundberg.

– Det har inte hänt så mycket efter att SSRI-preparaten kom ut på marknaden under åttiotalet och nu letar vi efter att hitta fler alternativ, säger han.

I FAS II studien, kommer en syntetisk variant av den psykedeliska substansen Psilocybin testas. Forskargruppen har tittat på tidigare studier som de anser lovande, även om de varit små och preliminära. Där beskrivs Psilocybin som varken giftig eller beroendeframkallande.

Testgruppen övervakas av psykologer

Trettio deltagare med depression ska ingå i studien. De kommer att undersökas före, under och efter behandlingen.

– Upplevelsen av behandlingen kan uppfattas som skrämmande och obehaglig och hålla i sig i några timmar. Därför kommer psykologer finnas med under tiden, säger Johan Lundberg.

Det kan uppfattas som kontroversiellt att använda narkotikaklassade preparat för depression. Vad tänker du?

–  Om det visar sig att det här är en bra behandling mot depression, så är det viktigt att vi vänder på alla stenar och om vi kan hitta ett säkert sätt att ge den här behandlingen inom sjukvården då ska vi självklart göra det, säger Johan Lundberg.

Studien finansieras genom en donation från Osmond Foundation som är en stiftelse som främjar vetenskaplig forskning på psykedeliska substanser.

Så går forskningen till steg för steg:

• Fas 1  Friska människor testar substansen för att studera hur ämnet bryts ner i kroppen och att det inte är giftigt.

• Fas II prövas substansen på en lite större testgrupp som har sjukdomen och som ska behandlas.

• Fas III, Effekten av substansen jämförs med en kontrollgrupp som får ett inaktivt preparat (placebo) eller använder existerande läkemedel på marknaden för samma sjukdom.

• FAS IV När läkemedlet börjat säljas görs uppföljande studier

Källa: Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.