Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trots att prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män, så finns det idag ingen rikstäckande screening. Foto: SVT / Pia Heick

Magnetkamera ger säkrare prostatacancerutredningar

Publicerad

Enligt ny forskning från Karolinska Institutet skulle antalet onödiga prostatacencerbehandlingar kunna minska med två tredjedelar om misstänkta tumörer undersöks med magnetkameror. Forskarna hoppas att studien kan öppna för att allmän prostatascreening införs.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män. Men trots att 10 000 diagnosticeras med prostatacancer varje år, finns idag ingen rikstäckande screening på samma sätt som det gör för till exempel bröstcancer.

Socialstyrelsen har sagt nej eftersom det finns en risk att alltför många ofarliga tumörer skulle börja behandlas i onödan.

– Många tumörer som upptäcks i prostatan är ofarliga. Om man opererar eller strålar en ofarlig tumör så riskerar man att patienten drabbas av inkontinens eller potensproblem i onödan, säger Tobias Nordström som är överläkare i urologi och forskningsledare för studien på KI.

Magnetkameror minskar onödiga behandlingar

Men nu visar ny forskning från Karolinska Institutet att antalet onödiga prostatacencerbehandlingar skulle kunna minska med två tredjedelar om misstänkta tumörer undersöks med magnetkameror.

Studien, där nästan 13 000 män från Stockholm deltagit, har publicerats i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.

– Resultaten av den här studien lyfter bort det största hindret för att införa prostatacencerscreening, säger Tobias Nordström.

Bara två regioner screenar

Hittills är det bara Region Skåne och Västra Götaland som gradvis börjat införa allmän prostatacancertestning.

Hör patienten Peder Haak om livet efter en prostatacancerbehandling i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer