Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, och Jonas Naddebo (C), idrottsborgarråd, är positiva till ett arrangemang som vinter-OS men vill inte lägga pengar på det eller axla något värdskap. Foto: Stockholms stad (porträtt) och TT (stadshuset)

Stadshusmajoriteten positiv till OS – så länge det inte kostar

Uppdaterad
Publicerad

Den grönblå majoriteten i Stockholms stadshus är positiva till ett vinter-OS i Stockholm 2026. Men staden kommer inte att bidra med pengar eller personal, och inte heller axla något formellt ansvar för att arrangera vinterspelen. Det skriver det politiska styret i stadshuset i en kommentar till att regeringen under tisdagen sagt ja till att stödja en OS-ansökan.

Den politiska majoriteten i Stockholms stadshus har varit skeptisk till att arrangera vinter-OS i Stockholm 2026, även om man i slutet av förra året gläntade på dörren för ett vinter-OS så länge man inte riskerar skattepengar.

Efter att regeringen under tisdagen gett säkerhetsgarnatier för ett vinter-OS 2026 säger den grönblå majoriteten att man i grunden är positiv till ett arrangemang som OS men att staden inte kommer att avsätta pengar eller personal.

– Staden ser positivt på stora internationella arrangemang och kommer att på marknadsmässiga villkor hyra ut våra anläggningar och upplåta den mark som behövs. Det viktiga är att ett eventuellt vinter-OS 2026 inte belastar Stockholms skattebetalare, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

”Kommer inte axla något värdskap”

Stockholms stad vill heller inte själva vara med och arrangera själva vinterspelen.

– Stockholms stad kommer inte formellt att axla något värdskap för ett eventuellt vinter-OS, men jag ser fram emot att följa utfallet av IOK:s nya koncept att använda värdstädernas befintliga idrottsanläggningar och att spelen ska ta ett helhetsgrepp om sitt miljö- och klimatarbete, säger Jonas Naddebo (C), idrottsborgarråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet