Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samarbetet mellan M och L på Ekerö har spruckit – hör varför i videon. På bilden syns kommunalråd Fredrik Ohls (L) och oppositionsråd Johan Elfver (M). Foto: Susanna Forssblad/SVT

Maktskiftet på Ekerö: ”Samarbetet med SD gjorde att det sprack”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna lämnar den politiska majoriteten på Ekerö, där de styrt tillsammans med Moderaterna. En orsak är att partiet inte accepterar ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi hör hemma i mitten av politiken, säger kommunalråd Fredrik Ohls (L).

Efter valet 2022 har Mälaröalliansen, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, styrt Ekerö kommun.

Men under måndagskvällen blev det klart att Ekerö skiftar politisk majoritet. I det nya styret, Mittenstyret, finns inte längre Moderaterna med, samtidigt som Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillkommit. Moderaterna har varit en del av styret i Ekerö kommun under 34 år.

Samarbetsproblem i Mälaröalliansen

I början av maj lämnade KD och C Mälaröalliansen. Anledningen var samarbetsproblem i styret. Efter det har M och L haft makten genom ett minoritetsstyre, som upplöstes under måndagskvällen på grund av partiernas skilda syn på Sverigedemokraterna.

Hör Moderaterna och Liberalerna berätta om hur de ser på samarbetet med Sverigedemokraterna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.