Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se stämningen i kommunfullmäktige när Ekerös ordförandeklubba lämnas över till det nya styret. Foto: Ekerö kommun

Mittenstyret – ny politisk majoritet i Ekerö kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ekerö kommun skiftar majoritet, det beslutades på kommunfullmäktige under måndagskvällen. Det är Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet som gått samman för ett nytt politiskt styre, Mittenstyret.

Efter valet 2022 har Mälaröalliansen, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, styrt Ekerö kommun. Men nu har de sistnämnda gått ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och bildat Mittenstyret.

– Vi är naturligtvis besvikna på att Ekerö nu förlorar det borgerliga styret. Liberalerna valde att lämna samarbetet som vi inlett med dem på grund av att de inte accepterar Moderaternas samarbetsavtal med Sverigedemokraterna, säger Johan Elfver (M) oppositionsråd, tidigare kommunstyrelsens ordförande, i ett mejl.

”Med respekt av den demokratiska ordningen”

Kommunstyrelsens nya ordförande är Hanna Svensson (S). I ett pressmeddelande skriver det nya styret ”med stor respekt för den demokratiska ordningen, kommer vi under återstoden av mandatperioden söka samverkan och breda uppgörelser i viktiga frågor”. De skriver vidare att de mål som tidigare antagits i kommunen inte kommer att rivas upp.

Mittenstyret kommer bland annat, ha fokus på utvecklingen av Ekerö centrum, skolan, fossilfria transporter och på goda förutsättningar för en aktiv fritid.

Se intervjun med Johan Elfver (M) oppositionsråd från den 9 maj 2023

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är en rejäl kris i Ekerö kommun och den nuvarande majoriteten med Moderaterna i spetsen kanske byts ut mot en S-ledning. Hör kommunstyrelsens ordförande i videon ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.