Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Målet är att fördubbla intensivvårdsplatserna i regionen redan nu till helgen, enligt Irene Svenonius (M), finansregionsråd i Region Stockholm. Foto: Samy Dahlman/SVT

Regionens mål: Dubbelt så många platser på intensiven till helgen

Publicerad

Irene Svenonius (M) är finansregionråd och ytterst ansvarig för vården i Region Stockholm. Nu kommenterar hon för första gången en av de största vårdkriserna Stockholm stått inför.

När Irene Svenonius tar emot på en lokal restaurang i Täby innan öppning hyllar hon personalen på regionens sjukhus. Men problemen är tunga i den exceptionellt svåra situation vården står inför.

Bristen på skyddsutrustning har stått högt på agendan i flera veckor. Regionens lager är generellt sett dimensionerat för daglig verksamhet, och så kallade särskilda händelser. Men inte behovet vården har nu.

– Beredskapslager för att klara en global pandemi där alla leveranser stoppas från andra länder för att de lägger exportförbud, det har vi naturligtvis inte, säger hon.

Hoppas lyckas till helgen

I relation till andra jämförbara länder har Sverige få intensivvårdsplatser per invånare. Region Stockholm har normalt 90 platser, men aviserade tidigare i veckan att de ska fördubblas. Siffror på hur många man kommit upp i just nu, har Irene Svenonius inte, men hon hoppas på att målet om en fördubbling ska nås i helgen.

– När beslutet fattades då skulle man öka direkt med 45 platser, för att inom någon veckan komma upp i 180. Målbilden inför helgen är att man ska ha fördubblat och helst lite till, säger Irene Svenonius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer