Thomas Bodström, advokat och före detta justitieminister. Foto: SVT

Juristkritik: Fick inte betalt för hela terrorrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Målsägandebiträdena som företrädde de drabbade vid terrordådet på Drottninggatan menar att de har tvingats att arbeta gratis. Domstolen kallade biträdena till alla dagar men de fick bara betalt för vissa dagar.

I rättegången efter terrordådet var det många drabbade som begärde skadestånd. Till hjälp fick de målsägandebiträden. Nu har alla biträdena skrivit under en debattartikel i Dagens Juridik. Målsägandebiträdena är kritiska till att de inte fått betalt för alla de dagar de blivit kallade till rättegången.

– Man har en helt ny märklig princip där man kallar målsägandebiträdena till rättegång och sen ska de inte få betalt. Jag tycker att om en domstol kallar ett målssägandebiträde och klienten begär det, då måste man gå dit. Annars bryter man mot god advokatsed, säger advokaten Thomas Bodström som företrädde pappan till ett av offren.

Terrordådet i Stockholm

Informerades innan rättegången

Tingsrätten har bara godkänt ersättning för de dagar domstolen ansett att det var rimligt att målsägandebiträdena var på plats. Redan innan rättegången meddelade domstolen att det inte var säkert att målsägandebiträdena skulle få betalt för alla dagar. Flera av biträdena var ändå på plats under hela domstolsprocessen.

– Det är inte nödvändigt att alla ska vara kallade till alla dagar men om man gör det och klienten begär det, är man skyldig att gå dit, säger Thomas Bodström.

Han menar att det är domstolen som borde ha gjort en avvägning för när målsägandebiträdena ska vara på plats.

Överklagat till Högsta domstolen

SVT har varit i kontakt med domaren som beslutat om ersättningsanspråken. Han vill inte kommentera ärendet eftersom det inte är avgjort än. Målsägandebiträdena har överklagat ersättningarna till Högsta domstolen.

– Risken är att brottsoffer sitter där utan advokaten medan den som begått brottet sitter där med en advokat så det blir väldigt orättvis i domstolen, säger Thomas Bodström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet