– Min klient är besviken och känner sig sviken av hela rättssystemet, säger hon. Foto: SVT/TT

Målsägandebiträdet: Mina klienter är besvikna och chockerade

Uppdaterad
Publicerad

Nytorgsmannen dömdes för 7 av de 24 våldtäkter han stod åtalad för. I flera fall frikändes han helt – bland annat för den våldtäkt som rubricerades som grov.

– Min klient är besviken och känner sig sviken av hela rättssystemet, säger kvinnans målsägandebiträde.

Advokat Paola Huldtgren är målsägandebiträde till två av kvinnorna som Nytorgsmannen anklagats för att ha våldtagit. I båda fallen frikändes 34-åringen helt från åtalet om våldtäkt.

I det ena fallet rubricerades det som grov våldtäkt – och det var det som låg till grund för åklagarens yrkande om ett tolvårigt fängelsestraff.

Nytorgsmannen

Rätten anser dock att kvinnans berättelse brister i trovärdighet och att den stödbevisning som åklagaren presenterat, bland annat SMS-konversationer, inte styrker hennes version. Därför frikänns 34-åringen helt på den punkten.

Paola Huldtgren anser dock att bevisningen är ”robust”.

– Förklaringarna till varför man har frikänts är korta och delvis svåra för mig och min klient att förstå, varför man inte anser att det räcker för en fällande dom. Min klient är besviken och känner sig sviken av hela rättssystemet i och med det här, säger Paola Huldtgren.

Vill överklaga

Hennes klienter har ännu inte fattat beslut om eventuella överklaganden av domen.

– Frågan har kommit upp, och rent spontant känner de att det är något de vill. Vi får avvakta och se hur åklagaren och försvaret agerar, säger Paola Huldtgren.

– Det kommer nog att bli en hovrättsprocess, det är jag övertygad om.

Mannen dömdes av Södertörns tingsrätt för sju våldtäkter, och en rad andra brott, till fem års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytorgsmannen

Mer i ämnet