Åtta män döms till fängelsestraff efter att ha försökt skjuta ihjäl en man i Vällingby. Två av männen var måltavlor när 12-åriga Adriana sköts ihjäl 2020. Foto: TT

Måltavlor vid Adrianamordet döms till långa fängelsestraff – skulle hämnas

Uppdaterad
Publicerad

Åtta män i olika kriminella nätverk döms till långa fängelsestraff efter att ha försökt skjuta ihjäl en man i Vällingby med ett 30-tal skott i september 2020. Längst straff får en 23-årig man som döms till 15 år och 10 månaders fängelse för anstiftan till mordförsök och förberedelse till mord.

Två av männen som dömdes idag i Södertörns tingsrätt var måltavlor när 12-åriga Adriana sköts ihjäl utanför en restaurang i Norsborg i Botkyrka i augusti 2020. Mordförsöket ska ses som en hämnd på en av de män som försökte skjuta ihjäl dem vid McDonalds-restaurangen.

­– Mordförsöket skedde i en offentlig miljö där man avlossade ett stort antal skott urskillningslöst. Det är oerhört tillfredställande att de ansvariga kunnat lagföras, säger kammaråklagare Ida Arnell.

De åtta männen döms till fängelsestraff från 3 år och tio månader upp till 15 år och tio månader. Flera av personerna döms till över 10 års fängelse.

Såhär sa åklagaren i samband med åtalet i slutet av augusti 2022:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren berätta mer om åtalet i videon. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.