I mannens lägenhet hittades skisser på bomber och fordon som bar vapen samt kemikalier som kan användas för framställning av explosiva varor. Foto: Förundersökningen

Man åtalad efter att sprängmedel hittats i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Sprängmedlet hittades i samband med en husrannsakan i mannens hem i södra Stockholm i slutet av 2019. I hans dator hittades även listor på journalister, politiker och myndighetsföreträdare. Idag åtalades han för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Jag menar att mannen har sammanställt och förvarat material i syfte att åstadkomma explosion som skulle medföra fara för andra, säger kammaråklagare Marie Skeppstedt Törnström som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

I mannens lägenhet i Botkyrka hittades en mindre mängd färdiga sprängämnen och en större mängd ämnen som kan användas vid tillverkning av sprängämnen, samt skisser som kan kopplas till tillverkning av sprängladdningar.

Inga målsägande i fallet

Utöver det hittade polisen även listor med namn och uppgifter om främst offentliga personer som är eller har varit verksamma som bland annat journalister, politiker och myndighetsföreträdare.

– Utredningen ger stöd för att det här är personer som den misstänkta mannen missaktar men det finns inte något som tyder på att han har påbörjat utförandet av en konkret gärning riktad mot någon av dem. Ingen av personerna är målsägande i ärendet, säger Marie Skeppstedt Törnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.