Till höger visas en av bilderna där mannen dödshotat Jan Jönsson (L) – oppositionsborgarråd och gruppledare. I inlägget skrev mannen ”häng pedofilerna”. Foto: TT/Carolina Byrmo

Man dödshotade Jan Jönsson (L) på X – får villkorlig dom

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern döms av Västmanlands tingsrätt till villkorlig dom efter att ha dödshotat stockholmspolitikern Jan Jönsson (L).

Under 2022 och 2023 postade mannen inlägg och kommentarer på plattformen X (tidigare Twitter) av hotande karaktär. I ett av inläggen har den dömda mannen postat en bild på politikern Jan Jönsson klädd som dragqueen och skrivit ”häng pedofilerna”. I ett annat inlägg taggade mannen Jan Jönsson i en bild föreställandes en hängd person.

– Den här domen är viktig för alla som utsätts för hat och hot, både kulturarbetare och förtroendevalda, säger Jan Jönsson i en skriftlig kommentar till SVT.

Hot mot politiker

Utöver villkorlig dom, i form av dagsböter, är mannen skyldig att betala skadestånd till Jan Jönsson.

Så här lät det när SVT intervjuade honom i somras:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) säger att han vill ha ett tolerant Stockholm och Sverige där det finns utrymme för olika kulturyttringar. Hör honom förklara varför han blev dragqueen för en dag. Foto: Robin Bäckman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet