Man dog i häktet – åtalad chef jobbade kvar

Publicerad

Chefen som är åtalad för vållande till annans död efter att en intagen i häktet avlidit, har fått fortsätta jobba kvar i väntan på rättegången, uppger Ekot.

Det var i maj förra året som en intagen man dog av uttorkning på häktet i Sollentuna av uttorkning. En avdelningschef på häktet åtalades för vållande till annans död. Enligt åklagaren var den intagne påverkad av psykisk ohälsa och sjukdom och den åtalade chefen hade inte sett till att mannen fick i sig mat och dryck eller fick vård i tid.

På fredag börjar rättegången, men den åtalade chefen har fått fortsätta jobba på häktet som arbetsledare tillsammans med de anställda som ska vittna mot honom, avslöjar Sveriges Radio Ekot. Fackförbundet Seko är mycket kritiskt.

Finns rutiner för omplacering

Valle Karlsson, förbundsordförande för fackförbundet Seko, som bland annat organiserar anställda inom Kriminalvården säger till Ekot att enligt rutinerna så ska anställda alltid bli avstängda eller omplacerade om det händer något allvarligt.

– Men den regeln verkar inte gälla för chefer, säger Valle Karlsson till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.