Man dog när han skulle spännas fast

Publicerad

En man som var tvångsintagen på Södertälje avled när när personalen försökte spänna fast honom i en bältessäng. Metoden att använda bälten i vården får nu hård kritik.

Det var i maj som en 40-årig man blev man förd till en låst intagningsavdelning på Södertälje sjukhus. Personalen ansåg att han behövde läggas i bälte.

Våldsamt motstånd
Enligt Lex Maria-anmälan gjorde mannen våldsamt motstånd när han skulle läggas i bälte och fick hjärtstillestånd.
Narkospersonalen försökte uppliva honom i en halvtimme utan att lyckas.

I det rättsmedicinska utlåtandet står det att bältesläggningen kan ha utlöst hjärtstilleståndet. Mannen hade svagt hjärta, något personalen inte kände till, trots att mannen varit inlagd flera gånger tidigare. Enligt obduktionsrapporten var det svaga hjärtat orsaken till att han dog.

Starkt kritsk
På Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, är man starkt kritiska till bältesläggningar
-Har man ett bra sätt att bedriva vården i övrigt, där man arbetar med förtroendeskapande åtgärder och anställda som kan sitt sätt att jobba, kan man undvika mycket av de här tvångsåtgärderna, säger kanslichefen Håkan Jarmar.

Utredning
Nu pågår en utredning om vad som hände. Men på avdelningen där det förekommer två tre bältesläggningar i månaden tänker man inte ändra några rutiner.
-Vi är redan väldigt restiktiva, säger chefsläkare Håkan Götmark. På den aktuella avdelningen görs bältesläggningar bara i akuta nödsituationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer