Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dog och flera skadades i skjutningen där ett stort antal skott avlossades vid en restaurang i Rågsved i maj förra året. Hör åklagaren Helena Nordstrand om fallet och livstidsdomen. Foto: TT

Man får livstids fängelse efter dödsskjutning i Rågsved

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsskjutningen i Rågsved i maj 2023 – nu döms en man i 20-årsåldern för mordet till livstids fängelse. Han döms också för försök till mord i nio fall.

Det var den 17 maj 2023 som skott avlossades vid en förskola i Stockholmsförorten Rågsved. Efter det jagades flera personer in på en restaurang där det sköts fler skott – en man i 20-årsåldern avled.

En ytterligare person som träffades av skott blev förlamad från midjan och nedåt. En skadades i foten.

Våldsvågen i Stockholm

– Jag konstaterar att tingsrätten fullt ut delar vår bedömning i åtalet, säger kammaråklagare Helena Nordstrand till SVT Nyheter Stockholm.

Bevisläget har bedömts som gott, den nu dömde mannens DNA anträffats på hylsor och skott.

Nio fall av mordförsök

Att mannen döms för försök till mord i nio fall beror på att flera personer som befann sig inne på restaurangen riskerade att träffas av skotten som avlossades.

– Det har funnits en konkret risk att alla de är personerna skulle kunnat ha träffats av skotten, säger Helena Nordstrand.

Åklagaren: Motiv oklart

Hon menar att mordet skett inom ramen för en kriminell miljö men att man inte har någon närmare bild av motivet.

Tio målsäganden tilldöms skadestånd på mellan 110 000 kronor och nästan 350 000 kronor vardera. Fyra av dem är anhöriga till den mördade mannen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s team var på plats dagen efter skjutningen i Rågsved i maj förra året. ”Det är väldigt läskigt att den här typen av våld pågår precis utanför ens dörr, säger Klara Wigur Åkerman” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet