Poliser blockerar spärrarna ner till perrongen där skräpbranden har anlagts. Ingen person ska vara skadad. Foto: Barbro Sellin

Man gripen på Arlanda – tände eld på skräp

Uppdaterad
Publicerad

En man greps under torsdagen efter att ha tänt eld på skräp i en pendeltågstunnel vid Arlanda. Nationella bombgruppen kallades in sedan man hittat väskor på tågspåret. Väskorna har nu konstaterats ofarliga. Mannen anhölls under kvällen misstänkt för grovt sabotage.

Det var vid 14:40-tiden på torsdagen som larmet kom om en brand i en tågtunnel vid Arlanda central. Tågstationen Sky city evakuerades efter händelsen och pendeltåg stoppades i norrgående och södergående riktning. Det rör sig om en tunnel under flygplatsen och därifrån har det utvecklats rök från branden.

– Det finns vittnesuppgifter om att en man ska ha setts gå ner på spåret och in i tunneln med en väska, sa polisens presstalesperson Ola Österling inledningsvis till SVT.

Efter klockan 15 greps en man då polisen sprungit ifatt honom i tunneln. Mannen påstås ha eldat med skräp och misstänkts ha gjort det med uppsåt. En brottsutredning om grovt sabotage har inletts.

Väskor funna på spåret – bombskyddet på plats

Efter att polisen fann väskor på spåret kallades nationella bombskyddet in för att undersöka dem.

– Det finns ingen indikationer om fara på platsen men när vi anträffar väskor på en sådan speciell plats måste vi ändå arbeta på detta sätt, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Vid klockan 18:30 var föremålen färdigundersökta och konstaterat ofarliga.

Tågstationen Sky city evakuerades och tågtrafiken stoppades.

Ingen person ska ha kommit till skada i händelsen varken kopplat till väskorna eller branden, enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.