Kaos bland resenärer i Stockholms Centralstation efter stora störningar i tågtrafiken. Foto: Bodil Appelquist/SVT

Omfattande tågförseningar norr om Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga förseningar och ett stort antal avgångar har ställts in. Orsaken är en brand på Arlanda, ett större elfel och en tidigare olycka på Södra station. Arlandastoppet ska nu vara åtgärdat, enligt SJ.

En polisinsats vid Arlanda har förhindrat tågen mellan Södertälje, Uppsala och Örebro. Polisens nationella bombskydd var på plats för att undersöka misstänkta väskor i närheten av spårområdet i samband med gripandet av en man som misstänks ha eldat skräp.

Klockan 18.30 bekräftade polisen att väskorna var ofarliga. Polisen är fortfarande kvar på platsen och genomför en teknisk undersökning.

nationella bombskyddet

– Men vi har ingen riktig prognos för när vår undersökning är klar, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Inget tåg fick stanna vid Arlanda

Under en stor del av kvällen kördes inga tåg till eller från Arlanda Central. Polisens trafikstopp gällde på obestämd tid. Ett spår öppnades upp via Märsta mot Uppsala i båda riktningarna, där fjärrtåg, regional- och pendeltåg fick samsas, berättar Bengt Olsson, Trafikverkets presschef.

– Trafiken körs väldigt glest. Man får nog räkna att det kommer vara inskränkningar i trafiken resten av dygnet, så får man börja om på ruta ett imorgon, säger Bengt Olsson.

Övriga pendeltåg, linje 41 och 42 vänder i Upplands Väsby.

Vid 22.20 uppger SJ att stoppet genom Arlanda C är åtgärdat , men följdförseningar norrut kvarstår.

Elfel och olycka

Fjärrtåg och pendeltågen mellan Märsta och Rosersberg har tidigare haft totalstopp till följd av ett stort elfel, där en kontaktledning fallit över flera spår.

Från Nynäshamn till Bålsta påverkades tågtrafiken med förseningar och inställda tåg på grund av en olycka vid Stockholms Södra. Vid eftermiddagen kunde trafiken passera som vanligt igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nationella bombskyddet

Mer i ämnet