Ebbas pappa Stefan besöker Ebbas grav varje morgon och varje kväll. Foto: SVT

Man som skändade Ebbas grav gripen

Uppdaterad
Publicerad

En man har gripits misstänkt för att vid flera tillfällen ha skändat gravar på Adolfs Fredriks kyrkogård i centrala Stockholm. En av de gravar han vid flera tillfällen vandaliserat tillhör elvaåriga Ebba Åkerlund som föll offer för terrordådet på Drottninggatan 2017.

Mannen åtalades redan förra året, men dök då inte upp vid rättegången. Han kunde till slut gripas i måndags i Stockholms innerstad efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats.

Den 59-årige mannen har sedan slutet av 2017 vid flera tillfällen skändat gravar på Adolf Fredriks kyrkogård i centrala Stockholm. En av de gravar som utsatts tillhör Ebba Åkerlund som avled efter attentatet på Drottninggatan.

Via polisens arbete med Interpol kunde man få en europeisk arresteringsorder utfärdad. Mannen som var efterlyst även i Polen kunde till slut gripas i måndags.

– Vi är många som nu känner lättnad över att vi äntligen kunde gripa den här mannen. Det han är misstänkt för har upprört många, säger Izla Masso, utredare vid grova brott i Stockholm city i ett pressmeddelande.

Misstänkt för flera brott

– Förutom det han står åtalad för, är han misstänkt för att ha begått betydligt fler brott runt om i Stockholmsregionen och han har tagit mycket av polisens tid och resurs i anspråk. Den europeiska arresteringsordern var den förutsättning vi behövde för att slutligen kunna gripa och frihetsberöva honom.

Efter rättegång och dom i Sverige kommer mannen utlämnas till Polen för att avtjäna straff han är dömd till i hemlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.