Jeanette Åkerlund tillsammans med sin dotter Ebba, vars grav skändats. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vandaliserade Ebbas grav – rättegång ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den man som misstänks för att vandaliserat 11-åriga Ebbas grav ställs in, det skriver tidningen Mitti. Anledningen är att tingsrätten inte har kunnat kontakta mannen för att delge misstanke om brott.

11-åriga Ebba var ett av offren vid terrorattacken på Drottninggatan och är begraven vid  Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Vid flera tillfällen har hennes grav vandaliserats.

I mitten av november greps och åtalades en 59-årig man misstänkt för brottet. Den nu inställda rättegången skulle ha hållits imorgon, fredag den 8 mars, det skriver Mitti. Anledningen till att rättegången ställs in är att mannen måste delges misstanke om brott för att rättegången ska kunna hållas. Men Stockholms tingsrätt har inte kunnat nå mannen.

Nu har tingsrätten skjutit upp rättegången på obestämd tid.

Senaste polisanmälan 22 december

 – Jag och Ebbas mamma Jeanette har tillsammans gjort omkring 15 polisanmälningar mot mannen. Den senaste var den 22 december, säger Stefan, Ebbas pappa till SVT.  

Stefan berättar att han besöker Ebbas grav två gånger varje dag och står frågande inför varför tingsrätten inte lyckats informera mannen om rättegången.

Stefan, pappa till 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund säger att han senast såg den misstänka mannen för två veckor sedan. Foto: TT

– Sedan åtalet har jag sett honom säkert fem gånger, varav två gånger vid Ebbas grav. Så varför har de inte kunnat hitta honom och delge honom misstanke?

Den åtalade mannen står åtalad och misstänkt för två fall av brott mot griftefriden, olaga hot och för att ha knivhotat en person på kyrkogården.

– Jag trodde att jag skulle få lugn och ro efter rättegången. Jag har ont i magen varje gång jag ska besöka Ebbas grav, säger Stefan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer