Spinola Bay, Malta, där många svenskar bor. Foto: TT

Stockholmare dominerar i jätteläckan

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av de svenskar som SVT Nyheter har kunnat knyta till bolag på Malta i den stora paradisläckan bor i Stockholms län.

– Det är naturligtvis oacceptabelt, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.

Den så kallade paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument från länder med generös och ofta insynsskyddad skattelagstiftning, bland annat det lilla EU-landet Malta. Genom läckan har några av världens toppolitiker och näringslivsjättar avslöjats med avancerade upplägg i syfte att undvika skatt.

Stockholm sticker ut

Hans Sjögren, professor i ekonomisk historia. Foto: Linköpings universitet

Med hjälp av dokumenten har SVT Nyheter i samarbete med nyhetsbyrån TT kunnat koppla omkring 1.000 svenskar till Maltas bolagsregister. Tittar man närmare på var i landet dessa personer bor sticker Stockholm ut. Närmare hälften av alla svenskar på listan bor i Stockholms län – och en fjärdedel är skrivna i Stockholms stad. Andra kommuner som är överrepresenterade är Nacka, Danderyd och Lidingö.

Listan domineras av män; endast en dryg tiondel är kvinnor. Medelåldern är 48 år. I genomsnitt har dessa personer en taxerad inkomst på en miljon kronor, men sju personer på listan tjänade mer än tio miljoner kronor förra året.

”Här direktörerna bor”

Hans Sjögren är adjungerad professor i ekonomisk historia vid Handelshögskolan i Stockholm. Han menar att skatteplanering som fenomen har ett starkare samband med höga inkomster än med geografi.

– Det är i Stockholm som de flesta företagen har sina huvudkontor och det är här som de flesta direktörerna bor. Det här är personer som gör kalkyler och som inte ser det som sin skyldighet att följa samhällskontraktet.

Han poängterar att skatteplanering inte är något nytt fenomen, även om det har blivit lättare med tekniska landvinningar.

– Vi har ju haft skatteplanering ända sedan Gustav Vasa började beskatta sina undersåtar, säger han.

Wanngård: ”Oacceptabelt”

Det är bland annat Stockholms stad som går miste om skatteintäkterna. Uppgifterna i granskningen får finansborgarrådet Karin W

Karin Wanngård (S). Foto: Stadshuset

anngård (S) att reagera starkt.

– Det är naturligtvis oacceptabelt. I Sverige har vi en modell där alla är med och bidrar till våra satsningar på skola, polis, sjukvård och vår gemensamma välfärd. Vissa personer verkar lägga enormt mycket tid och kraft på att undvika att betala skatt och istället skicka notan till alla andra som jobbar och gör rätt för sig, säger hon.

Stockholm, Nacka, Danderyd och Lidingö toppar listan. Totalt kommer omkring hälften av alla svenskar med bolag på Malta från Stockholms län. Foto: SVT

Så här fördelas personerna på listan över länet

Botkyrka 1

Danderyd 41

Ekerö 8

Haninge 5

Huddinge 8

Järfälla 3

Lidingö 26

Nacka 40

Norrtälje 1

Nynäshamn 1

Salem 2

Sigtuna 3

Sollentuna 14

Solna 9

Stockholm 237

Sundbyberg 13

Södertälje 4

Tyresö 9

Täby 13

Upplands Väsby 6

Vallentuna 4

Vaxholm 4

Värmdö 9

Österåker 8

Malta – ett land med låg insyn

Malta kan beskrivas som ett lågskatteland där insynen är begränsad. Det lilla landet har kritiserats hårt av Europaparlamentet för att osund skattekonkurrens och korruption. Det finns många olika skäl för en svensk att ha bolag på Malta och flera är helt legitima. Bland annat kan det handla om företag som har verksamhet på Malta, vilket är vanligt i exempelvis spelbranschen.

Men det finns också de som väljer att placera sina pengar i bolag på Malta av skatteskäl. Det lilla EU-landet har förmånliga skatteregler och man kan till exempel ha ett holdingbolag på Malta om man vill få ner bolagsskatten. Skatteplanering är lagligt, men aggressiv satteplanering, det vill säga det som inte stämmer med den svenska skattelagstiftningens syften, hamnar i en gråzon.

FAKTA: PARADISLÄCKAN

• Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

• Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

• Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

• De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.